Here we go again

21.05.2021

"VATT:n tutkijat: Polttoainevero on tehokas keino vähentää päästöjä, eikä se kohdistu erityisesti pienituloisiin"

Otsake Hesarin kirjoituksessa kertoo oikeastaan kaiken. Ilmastopolitiikassa on kysymys taloudesta. Ketään ei tunnu kiinnostavan oikeasti päästöjen vähentäminen. Se toimii ikään kuin aasinsiltana, jotta päästään taas puhumaan taloudesta.

Tässäkään jutussa ei mainita kertaakaan paljonko ne päästöt veromuutoksilla vähenisi. Keskitytään vain siihen, minkälaisia taloudellisia vaikutuksia tulisi. Ja niihinkin mennään kummallisen logiikan kautta. Koska pienituloiset käyttävät vähemmän rahaa bensaan kuin suurempituloiset, niin veronkorotukset vaikuttaisivat suhteessa saman verran.

Ei voi köyhä ajella mökille joka viikonloppu, kun ei ole varaa pitää mökkiä. Ei voi kuskailla tenavia harrastuksiin joka päivä, kun ei ole varaa kalliisiin harrastuksiin. Autoa voi käyttää vain kun se on välttämätöntä. Mites siinä sitten vielä vähennät päästöjä?

Eikös samalla köyhän päästöt ole jo valmiiksi pienemmätkin kuin rikkaan? Mutta ei näitä kiinnosta päästöt vaan raha.

Hesarilla on sitten laskuri, jolla voi katsoa paljonko ehdotetut veromuutokset vaikuttaisivat vuodessa bensakuluihin. Esimerkiksi keskimääräisen 17.000 km ajavan keskimääräisellä kulutuksella 7 l/100km keskimääräisillä päästöillä 140g/km autoilija pulittaisi laskurin mukaan 39 euroa lisää vuodessa. Täh!? Ketä tuo kiinnostaisi vähentämään päästöjä (lue: ajamaan vähemmän)?

Tekisivät laskurin, jossa autoilija voi laskea paljonko säästyy rahaa, kun päästöt vähenisi oikeasti sen 50%, joka on asetettu tavoite vuodelle 2030. Edellisen esimerkin bensakulut on jotakuinkin 2.000 euroa vuodessa. Puolittamalla kilometrit (8.500 km) ihan vain omin päin säästö olisi autoilijalle 1.000 euroa vuodessa!

Ainoa tapa vähentää päästöjä on vähentää sitä bensamäärää, jota tankkaa autoonsa. Kaikki bensan hiili tupruaa ilmakehään, kun bensa palaa. Pitäisi laskea vain se, montako litraa menovettä tankkaa vuosittain ja unohtaa kaikki muu. Jos päästöt pitää puolittaa, se tarkoittaa sitä, että kaikkien pitää tankata puolet vähemmän.

Jos joku taloudellinen ja verotuksellinen ohjaus keino toimii, se on progressiivinen verotus. Toisin sanoen bensan vero kasvaa sitä mukaa kuinka paljon bensaa ostaa itselleen. Nyt kun kaikki käyttävät tankatessa jo korttia, niin ei se digitalisaation ihmemaassa olisi edes mahdotonta toteuttaa. Eiköhän alkaisi päästötkin pienentyä.

Ja olisihan se oikeudenmukaista, että se oikeasti maksaa, joka saastuttaa.