Huolesta vitsi väännetään

21.02.2019

Suomenkieltä pidetään vaikeana oppia, mutta silti kieliopiltaan loogisena. Sanat taipuvat ja muuntuvat helposti ja siten merkitykset ovat myös usein helppo ymmärtää. Mutta ei aina. Katsotaanpa pari esimerkkiä.

Jos joku ihminen on surullinen, hänellä on suru. Jos joku asia on kiireellinen, asialla on kiire. Vähän kummallisempia ovat juuri kummallinen ja myös kiitollinen. Mietipä hetki.

Entäs sitten huolellinen? Huolellisesta tulee varmaan ensin mieleen varovaisuus, mutta sanan takaa paljastuu kuitenkin: huoli. Jos joku on huolellinen jonkun asian kanssa, hänellä on huoli siitä. Hän on huolissaan ja siksi pyrkii hoitamaan asian varovasti ja tunnollisesti. Huolen merkitys ei ehkä tule heti mieleen tässä.

Huoleen liittyy myös vastuu - tai oikeastaan vastuu syntyy juuri huolesta. Kun pyrin hoitamaan jonkun asian huolellisesti, pyrin kantamaan myös silloin vastuuta siitä, eikö vain? Miksi tämä itsestään selvältä kuulostava asia olisi niin tärkeä ymmärtää?

Jos vuokraamassasi asunnossa ulko-oven lukko reistailee ja asunnon omistaja toteaa, että "siinä on vähän väljyyttä, mutta se toimii kyllä, kun käyttää avainta huolellisesti", hän siirtää vastuun sinulle siitä, että pääset sisään omaan kotiisi sen sijaan, että korjaisi lukon. Saat siis olla huolissasi joka kerta kun laitat avaimen sisään lukkoon. Asunnon omistaja ei ole enää huolissaan ylimääräisistä kustannuksista, jotka heikentävät tuotto-odotuksia vuokraliiketoiminnasta. Tämä noudattaa sitä samaa yltiöindividualistista talousajatteluun perustuvaa trendiä, jota ollaan syötetty meille viime vuosina. Yksilön tulee ottaa vastuu itsestään. Jokainen on oman onnensa (lukko)seppä.

MTV3:lla pyörivässä viihdeohjelmassa Pitääkö olla huolissaan? tavoite on sama. Vaivihkaa pönkitetään uusliberalistista ihmiskäsitystä. Verbaalisesti lahjakkaat panelistit antavat vitsikkäitä ohjeita kuvitelluille ihmisille, jotka ovat huolissaan tarkoituksella keksityistä naurettavilta kuulostavista ongelmista, joista jokaisen tulisi itse kantaa vastuuta. Huumori on samaa tasoa kuin silloin, kun joku ihminen saadaan jujutettua uskomaan ensin joku vakava asia ja sitten sanotaankin: vitsi, vitsi.

"In your life expect some trouble

When you worry you make it double

Don't worry, be happy"

- Bobby Mcferrin