Hygge, vem vet?

27.10.2021

Liikenne-ekspertti ex-professori Timo Tervo kertoo, että liikenteen valvonnassa on turha kytätä pieniä ylinopeuksia. Ne ovat vaarattomia, koska vasta kovat ylinopeudet aiheuttavat kuolemia. Hän kannattaa siis lievempää liikennepolitiikkaa.

Toisaalta hänen mielestään huumeiden käyttöä pitäisi suitsia ankarammin:

"Jos haluamme vähentää liikennekuolemia, huumeiden käyttäjien määrää tulee vähentää. Tarvitsemme tehokkaampaa huumepolitiikkaa, emme lievempää."

Ilmeisesti hänellä on mielessään tuo tuttu porttiteoria, jonka mukaan lievien huumeiden kontrollia ei pidä höllätä, koska pössyttely johtaa aina kovempiin huumeisiin ja kuolemiin.

Porttiteoria ei ilmeisesti hänen mielestään kuitenkaan koske liikennekäyttäytymistä eli lievien ylinopeuksien dekriminalisointi ei johtaisi kovempiin ylinopeuksiin. Aika vekkuli ajatus, kun tietää minkälaista huumaa kaahailu joillekin on, varsinkin tässä autourheilun mallimaassa.

Ehkä tästä voisi löytyä myös syy sille, miksi Suomessa liikennekuolemat ovat kaksinkertaisia verrattuna muihin pohjoismaihin jo nyt. Jospa hyggellä on jotain tekemistä sen kanssa, vem vet?