Hyväntahtoiset alistajat

03.08.2021

Uusliberalismin näkyvimpiin airuisiin kuuluva Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on ehkä kesäloma-ajan vaikutuksesta alkanut söpöilemään kolumnissaan "Vastustajasi toivoo sinulle hyvää".

Hän uskoo vakaasti, että vastakkaista ideologiaa kannattavat ovat niin kypsiä ihmisiä, että toivovat vastustajilleen pelkkää hyvää. Ei edes somen vaikutus ole hänen mukaansa mitään uutta tässä. Mielipiteet ovat aina kuulemma eriytyneet omiin kupliinsa. Historiasta hän tietysti unohtaa pari pahaa sotaa viime vuosituhannella.

Hänen näkemyksensä vastakkainajattelusta on myös hyvin kapea. Lieneekö sitten syynä talousajattelun hegemonia, koska hänen mielessään on edelleen pelkästään oikeisto/vasemmisto-ulottuvuus. Se alkaa kuitenkin olemaan jo historiaa sekin.

Optimistiset arviot hyväntahtoisuudesta muuttuvat aika paljon, jos otetaankin kuvaan mukaan ihmiskäsitysulottuvuus. Siinä vastakkain kun ovat hierarkkinen ja yhdenvertainen. Tässä ulottuvuudessa on nimittäin jo sisäänrakennettu se, että toista näkemystä kannattava ei toivo viholliselleen hyvää. Hierarkkisen ihmiskäsityksen lähtökohta on jo se, että on vihollisia eli oma ryhmä haluaa alistaa jonkun toisen ryhmän. Yhdenvertaisessa ihmiskäsityksessä ei ole vihollisia.

Ehkä Romakkaniemi katsookin tätä vain oman ryhmänsä näkökulmasta, koska kerran näkee vihollisia, jotka haluavat hänelle hyvää.