Hyvinvointia ilman hysteriaa

07.03.2020

Hesarissa oiva kirjoitus siitä, miten kansakunnan tilaa tulisi mielummin mitata hyvinvointimittareilla, eikä vain tuijottaa talouskäppyröihin. Mikä on ihmisen tavoite? Kerätä varallisuutta vai voida hyvin ja pitää huolta myös elinympäristöstä? Molemmat kun eivät näytä toimivan yhtäaikaa.

Nyt olisi oiva tilaisuus selvittää niitä vaikutuksia, joita syntyy kun taloudellinen toimeliaisuus vähenee. Koronaviruksen mukana leviää hysteria, joka saa ihmiset vetäytymään omiin oloihinsa ja sekös onkin hyvä juttu, vaikka maailmantalous pätkii. Nyt kaikki mittarit päälle ja seuraamaan vaikutuksia sekä ihmisten hyvinvointiin että ympäristön tilan muutoksiin.

Päästöt ainakin vähenevät ja siitä on jo viitteitä ainakin Kiinassa, jossa tehtaita on suljettu. Ihmiset matkustavat vähemmän, joten siitäkin ilmasto kiittää. Jos kulutus vähenee, niin ihmisille jää enemmän rahaa, jotka voi sitten sijoittaa vastuullisesti tai jättää tilille pahojen päivien varalle. Tai vielä parempi olisi, jos työaikaa olisi varaa vähentää.

Virukseen ikävä kyllä kuolee ihmisiä, mutta samalla voisi selvittää kuinka monta ihmishenkeä säästyy kun ympäristökuormitus ja ihmisten toimeliaisuus muuten vähenevät.

Jos käy niin, että nämä hyvinvointimittarit näyttävät vihreää, niin sitten vain kehittämään uusia toimintamalleja muutosten pohjalta ilman virusta ja hysteriaa.