Ihme vänkäämistä

12.03.2020

Maailma menossa sekaisin kun koronavirus leviää, osa panikoi ja toiset ottavat kaiken hyödyn irti. Kokoomuksen puheenjohtajakin käyttää tätä tunnettua retoriikkaa: "en halua politikoida, mutta...". Kummaksi jankuttamiseksi on mennyt muutenkin meno. Ministereiltä tivataan mahdottomia kyllä-tai-ei vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin yks toisensa jälkeen poliittisia irtopisteitä keräten kun tiedetään, että vastausta ei tule.

Ajankohtaistoimittajistakin on tullut melkoisia vänkääjiä. Marja Sannikka YLE:llä jankuttaa samalla metodilla kuin poliitikot lapsellisia kysymyksiä, joihin on mahdoton vastata ja aiheuttaa myötähäpeää, joka saa vaihtamaan kanavaa.

A-studion Annika Damström jatkoi eilen samaan malliin. Oli valmistanut itselleen kysymyspatterin, jossa yritti saada pääministeriä loukkuun vertaamalla sitä mitä Suomessa ei ole tehty ja muualla on. Ei se auttanut, vaikka Sanna Marin selitti viileän asiallisesti jokaiseen kysymykseen saman vastauksen, että luottavat asiantuntijoihin ja seuraavat tilannetta. Toimittaja ei tuntunut edes kuuntelevan, vaan toisti samaa kysymystä uudelleen ja uudelleen. Jos Suomi olisi aloittanut toimet ennen muita, niin sitten varmaan pääministeriä olisi hiilostettu siitä, että miksi Suomessa panikoidaan kun muualla ei. Lapsellista touhua.

On se kumma, että samalla kun halutaan aina painottaa yksilön vastuuta ja itseohjautuvuutta, niin sitten odotetaan, että pääministerin pitäisi antaa ohjeita kansalle, miten nenä pitää niistää. Pitääkö hallituksen antaa määräyksiä siitä, että urheilukilpailuihin tai muihin yleisötilaisuuksiin ei kannata mennä kipeänä, koska voi tartuttaa muita? Eikö ihminen itse tajua omaa ja muiden parasta enää? Mikä helvetin typerä sopulilauma ihmisistä on tullut?

Asiantuntijat haukutaan muutenkin ja valitetaan avustajien määrää ja sitten odotetaan, että ministereiden itse muka pitäisi osata tehdä päätöksiä kuuntelematta muita viisaampiaan. Ilmeisesti näin ajattelevat kaikki ne itseään maailman parhaimpina asiantuntijoina pitävät sometrollit, jotka laukovat totuuksiaan surutta ilman sen kummempia perusteluja.

Pahalta näyttää. Varmaan parasta olisi estää typeryys tarttumasta ja irrottaa älylaitteet joksikin aikaa verkosta vapaaehtoiseen karanteeniin ja alkaa seuraamaan kevään edistymistä. Tosin kummallisen aikaisin se tuntuu tulevan. Onneksi Trump on vihdoin kääntänyt kelkkansa ilmastonmuutoksen suhteen ja päättänyt vähentää lentomatkustamista.