Ihmisen nerouden harhakuva

12.10.2021

Pidetty emeritusekonomisti Sixten Korkman puolustaa markkinataloutta ja kapitalismia ilmastokriisissä. Hän sanoo tässä itse asiassa, että kapitalismin aiheuttama kriisi voidaan hoitaa laittamalla peliin lisää kapitalismia.

"Kapitalismin suurin synti on sen onnistuminen vaurauden luomisessa, ja tämän sivuvaikutuksena päästöt syntyvät."

Kapitalismin suurin synti on se, että tuo vauraus on kasautuneet aika epätasaisesti voittajille ja häviäjille. Kapitalismia kun ei synny ilman voittajia ja häviäjiä. Sivuvaikutukset näyttävät kasautuvan enemmän häviäjille. Voittajien on ainakin helpompi sopeutua niihin.

Hän myöntää kyllä syntipukin löytyvän kapitalismin voittajista.

"Pääsyy ilmaston lämpenemiseen on rikkaiden maiden kasvihuone­päästöjen kumuloituminen ilmakehään."

Mutta sitten hän näyttää sen teknokratiauskovaisen harhakuvan, että ilmastokriisi muka korjataan kapitalismia tukevin keinoin. Juuri sama sokeus sen kriisin on aiheuttanutkin.

"On perusteita arvioida, että ilmaston lämpeneminen voidaan ajan mittaan pysäyttää, jos riittävän pontevasti panostetaan energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan sekä hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin."

Ja myöntää ehkä tiedostamattaan itse, mikä meni pieleen.

"Ongelmana ei ole markkinatalous, joka parhaimmillaan on hyvä renki."

Parhaimmillaan? Oliko se siis kuitenkin vain toiveuni? Oliko hyvä renki vai huono isäntä?

Eli ei mitään uutta länsirintamalla. Näistä kapitalismin ja markkinatalouden puolustuspuheista kuultaa läpi vaihtoehdottomuus ja kyvyttömyys päästää irti vanhoista pinttyneistä harhakuvista. Mitä suurempi on uhkaava syyllisyyden tunne, sitä voimakkaammin täytyy ylläpitää harhaa omasta neroudesta.