Ikuiset inisijät

30.05.2020

Ne ovat täällä taas. Nuo ikuiset inisijät. Verenhimoiset vitsaukset. Torjuntakeinoina luonnon äärellä oleskellessa suojautuminen, eristäytyminen tai immuniteetin hankkiminen. Kuulostaako tutulta?

Suojautumiseen ei pelkkä kasvomaski riitä tässäkään vitsauksessa. Kokovartalomaski olisi parempi. Kurja vain, jos tekee mieli ottaa aurinkoa mökin pihalla tai matotkin pitäisi pestä ja hellettä pukkaa.

Eristäytyminen taas tarkoittaa sisätiloissa köllöttelyä, vaikka ulkonakin olisi kiva touhuilla kaikkea. Sitä paitsi eristäytyminen tarkoittaa myös mökin kaikkien pientenkin reikien tukkimista, mukaanlukien kaminan korvausilmareiät. Lisäksi tarvitaan oivaa strategiaa ulko-oven aiheuttaman ison aukon läpäisemiseen yksin joko harhauttamalla parvi inisijöitä nopealla pyrähdyskierroksella tai pyyhkeen käyttöä helikopterina juuri ennen sisään ryntäämistä. Hyttysmaila käyttöön sitten ennen nukkumaan menoa ja mielenterveys on taattu.

Immuniteetin hankkiminen onkin sitten kinkkisempi juttu. Sitähän neuvovat kaikki paksunahkaiset, joita itikat tuntuvat muutenkin kiertävän kaukaa. Joidenkin toisten lämminveristen vetovoima inisijöihin sattuu olemaan aivan eri luokkaa ja jos kuuluu vielä erityisherkkään viidesosaan kansalaisista, niin nuo neuvot tuntuvat raakalaismaisilta.

Pahin epidemia on onneksi ohi kuukaudessa, joten onnekkaat lomailijat ja eläkeläiset pystyvät valitsemaan sopivan ajankohdan luonnon äärellä olemiseen. Parasta aikaa on alkukevät ja sitten sen jälkeen kun kirjosiepot alkavat syöttämään poikasiaan, jos on hoksannut laittaa pöntöt.

Mutta, palataanpa kasvomaskeihin. Tuore selvitys kertoo sen (mikä on jo aikaisemminkin ollut tiedossa), että kansalaisille tarkoitettujen kasvomaskien suojavaikutus virusepidemian torjunnassa on vähäinen tai olematon. Tämäkään parhaiden asiantuntijoiden selvitys ei näköjään estä ihmisen typeryyden leviämistä. Sitä vastaan pitää myös puolustautua kolmen vaihtoehtoisen strategian turvin.

Suojautuminen typeryydeltä tarkoittaisi esimerkiksi tuon Hesarin jutun kommenttiosion lukematta jättämistä. Haittavaikutuksiakaan ei siitä juuri ole.

Eristäytyminen taas koko netin kiinni laittamista, mutta sen haittavaikutukset ovatkin jo toista luokkaa.

Immuniteettia voisi yrittää hankkia esimerkiksi seuraavalla menetelmällä pikkuhiljaa vasta-aineita kehittäen. Luet tuosta Hesarin jutusta vain ensimmäisenä vastaan tulleen inisijän typerän kommentin ja sen jälkeen toistat mielessäsi kymmenen kertaa: ei tunnu missään, ei tunnu missään... Haittavaikutuksena voi toki olla se, että menetät samalla myös joitain tärkeitäkin tunnetaitoja.