Ilmastolinjaukset puntarissa

23.12.2018

Yhdeksästä eduskuntapuolueesta kahdeksan sai aikaan sisäministerin hehkuttaman joululahjan Suomen kansalle kun tuotti paperin: Eduskunnan yhteiset ilmastolinjaukset. Harvinainen tapaus nykypolitiikassa kun hallituspuolueet ja oppositio onnistuvat olemaan yhtämieltä jostain.

Mutta katsotaanpa hieman tarkemmin, mistä on kysymys. Politiikassa retoriikan takaa kun on aina hyvä tunnistaa merkkejä todellisista aikomuksista ja kansalaisia tietysti kiinnostaa minkälaisilla keinoilla muutoksia halutaan saada aikaan.

Linjaus käsitteenä tarkoittanee toimenpiteiden suuntaa, joilla tiettyihin tavoitteisiin halutaan päästä. Tavoitteen antoi IPCC-paneli aikaisemmin. Ilmaston lämpeneminen pitää pysäyttää 1,5 asteeseen, joten kasvihuonepäästöjä pitää rajoittaa nopeasti ja radikaalisti. Hyvä olisi siksi tietää myös mitä keinoja ehdotetaan käytettäväksi. Pelkät toiveet eivät pitkälle kanna.

Valtioneuvoston artikkelia kun hieman sieventää niin ydinkohdat löytyvät tässä.

6. Tiukennamme velvoitteita!

Ok, mutta jäämme odottamaan teollisuudelle ja liike-elämälle annettavia sanktioita myös.

6. Poistamme enemmän kasvihuonekaasuja kuin tuotamme!

Niin, niin, mutta ne keinot?

7. Valmistelemme nielupolitiikan!

Tässä ei tarvita politiikkaa vaan toimenpiteitä kun on kerran kiire. Ehdotuksia, jotka sisältyvät tähän nielupolitiikkaan ovat:

A. Lisäämällä metsien kasvua ja hillitsemällä metsäkatoa!

Eivätkö nämä tarkoita samaa? Viimeksi on kuultu hallitukselta esityksiä, joilla halutaan lisätä metsien hakkuita. Hiilinielukeskustelu on muutenkin ollut kummallista kun asiantuntijatkin ovat eri mieltä ja vääriä arvioita annetaan kun Excel-taulkoista luetaan vääriä rivejä.

B. Vähentämällä turvemaiden päästöjä, kehittämällä maatalouden hiilensidontaa!

Näissä on tietysti potentiaalia kunhan vain keinot selviävät.

8. Sähkön- ja lämmöntuotannon tulee olla lähes päästötöntä!

'Tulee olla' kuulostaa hyvältä, mutta tarvitaan muutakin kuin toiveita.

9. Tehostamme budjetointia ottamalla arvioinnin osaksi suunnittelua!

Tästä ei ota Erkkikään selvää.

10. Edistämme vähäpäästöistä ja päästötöntä liikennettä!

Ei liikennettä tule edistää vaan vähentää.

11-12. Lisäämme rahoitusta!

Vaarallisia lupauksia, joista ainakin yksi puolue (ei osallistunut) ja sen kannattajat saavat aihetta purnauksille. Nettikommenttipalstoilla usein huudellaan, että ilmastonmuutos ei saa maksaa mitään. Mikä siinä maksaisi, jos yksinkertaisesti kulutetaan vähemmän?

13. Edistämme kiertotaloutta sekä kestävää kulutusta ja tuotantoa kehittämällä ilmastojalanjälkilaskentaa ja -merkintää!

Eikö mainonnan tarkoitus ole lisätä kulutusta?

Joululahjana vuonna 2018 tämä ei oikein lämmitä kun toiveiden toteutuminen pitäisi selvitä vasta kymmenien vuosien päästä. Kuka meistä sitten vielä onkaan sitä todistamassa.

Ilmastonmuutoksen juurisyy on länsimaisessa elämäntavassa, joka on kietoutunut tiukasti talousjärjestelmäämme. Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan jommankumman purkamista. Ihmisen luontosuhteen ja riippuvuuden luonnosta on korvannut usko teknologiaan, jota tarvitaan talouskasvun välineenä. Iso osa ihmisistä luottaa nyt teknologiaan myös ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Teknologia on kuitenkin valjastettu samojen ongelmien aiheuttajaksi, joihin siitä nyt uskotaan apua. Ei tule. Ihminen on edelleen riippuvainen luonnosta.