Ilmastonmuutos ja juusto

09.12.2018

85% naudanlihasta tulee Suomessa maitotiloilta. Kuinkahan moni on tietoinen tästä kun keskustellaan lihansyönnin vähentämisestä ilmastonmuutoksen torjunnassa? Suurin osa naudanlihasta tulee siis ylimääräisinä teurastetuista vasikoista ja kolmisen vuotta lypsäneistä lehmistä. Pelkkä naudanlihan syönnin vähentäminen tai lopettaminen ei siis vähentäisi lihan määrää teurastamoilla, jos maitoa tuotettaisiin edelleen sama määrä.

Mitähän sitten tapahtuisi, jos lihan kysyntä vähenisi roimasti? Teurastamot eivät saisi tuotteitaan enää myydyksi ja lihan hinta romahtaisi ylitarjonnan takia? Lihan merkitys maatilojen taloudellisissa tuotoissa on varsin pieni suhteessa maidontuotantoon, joten hintojen romahtaessa vasikat ja tuotantoon kykynemättömät lehmät pitäisi sitten varmaan teurastaa itse ja haudata maakuoppaan?

Maidon ja siitä jalostettujen tuotteiden vähentämisestä puhutaan ihme kyllä vähemmän. Sanotaan, että aikuinen ihminen ei maitoa juomana tarvitsisikaan ja onpa jopa osoitettu sen erilaisia terveyshaitojakin olevan. Kaurasta valmistettuja korvaavia juomatuotteita tulee lisää markkinoille, joten kahvimaidon voi jo nyt helposti korvata näillä.

Maidontuotannon supistaminen olisi siis järkevää kun samalla lihantuotantokin supistuu ja lihansyönti vähenee automaattisesti. Naudanlihan hinta varmaan nousisi, mutta haittaako tuo, jos varakkaampi kansanosa saa edelleen pihvinsä lautaselleen?

Mutta maidosta saadaan myös muita syötäviä tuotteita kuten juustoa. Juustoja syödäänkin paljon Suomessa leivän päällä ja muutenkin, joten pitäisikö juustojen syöntiä myös vähentää? Mikä voisi korvat ne kalsiumin lähteenä? Noin 1000 mg päivässä kalkkia on suositus aikuisille, että luut pysyvät kasassa.

Korvaaviakin on, mutta monet niistä ovat melko kalliita ostaa siinä määrin, että korvaisivat maitotuotteista saadun kalkin määrän. Tai sitten niitä pitää muutenkin hotkia suuria määriä ja saattavat aiheuttaa muita ongelmia.

Toinen kysymys on sitten se, että minkälainen maailma olisi, jos esimerkiksi näitä ihania tuotteita ei enää löytyisi kaupanhyllyiltä edes joskus ihmisen iloksi: Appenzeller, Gruyere, Münster, Rochefort, Stilton, Parmesan, Raclette, Camembert, Gorgonzola, Bergader...