Iso kuva hukassa

20.01.2022

Onhan se aika absurdia. 20 miljardia käytetään vuosittain Suomessa sotemenoihin, jotta ihmiset pysyisivät terveinä. Jotta voisivat jatkaa kuluttamista. Jota varten pitää kaataa metsää selluksi. Purkaa vanhaa ja rakentaa uutta. Jota varten täytyy pitää pyörät pyörimässä ja tuoda fossiilista energiaa ja tupruttaa lisää hiiltä taivaalle. Jotta ihmiset voisivat jatkaa elämäntapaansa, joka sairastuttaa. Jota varten pitää kerätä taas 20 miljardia.

Hesarin tiedejuttu kertoo metsästäjä-kerääjäheimoista, jotka eivät sairastu:

"Heillä on nimittäin havaittu tuskin ollenkaan sydän- ja verisuonitauteja, korkeaa verenpainetta ja tyypin 2 diabetesta. Muissa väestöissä nämä elintapasairaudet yleistyvät kovaa kyytiä, suomalaiset mukaan lukien."

Mikä on sitten se salaisuus, joka pitää hadzat terveinä, ilman lääkäreitä ja mijardisotea?

Hadzat eivät istu tuoleilla. Länsimaalaiseen elämäntapaan kuuluu istua tuolilla. Töissä, autossa, kotisohvalla, baarijakkaralla. Hadzat istuvat kyykyssä. Ja liikkuvat paljon.

Ihminen istuu tuolilla ja saa selkänsä kipeäksi. Selkävaivojen syyksi tunnistetaan vain noin 15% tapauksista. Loput ovat niitä lääkärien nykyisin kutsumia toiminnallisia, joka siis tarkoittaa sitä, että syy ei mahdu lääkärin kliinisen sapluunan läpi. Lääkäri ei tiedä. Tai tietää, mutta ei kehtaa sanoa (omalta tuoliltaan), että oma vikas, kun istut tuolilla päivät pääksytysten.

Mitä siis neuvoksi? Jumppaa, jumppaa ja jumppaa. Että lihakset pystyisivät pitämään selkää paremmin väärässä asennossa. Absurdia.

Milloinkohan (länsimainen) ihmiskunta huomaa vihdoinkin hakkaavansa päätään seinään?