Itseohjautuvuus?

27.10.2020

Mikähän siinä on kun kaikki vastuu halutaan aina siirtää muille? Omavalvonta on vitsi.

----------------

YLE:n politiikan toimittaja vaatii poliitikoilta toimia tietomurtojupakassa:

"Mutta poliitikoilta saa odottaa enemmänkin: lainsäädäntöä ja tehokasta sääntelyä vastaisuuden varalle."

Todellisuus on tämä:

"Yksi HS:n haastattelemista henkilöistä työskenteli muutama vuosi sitten vuoden ajan psykoterapeuttina Vastaamossa. Hän kertoo lähteneensä yrityksestä, sillä se ei vastannut hänen arvomaailmaansa. Liiketoiminnan logiikka korostui hänen mielestään liiaksi."

Minkäslaisella lailla toimittaja uskoo sitä liiketoiminnan logiikkaa säänneltävän, kun ihmisten mielenterveyden horjumisestakin saa tehdä bisnestä? Kieltää itseohjautuvuus voitontavoitteluun?

----------------

Keskustapuolue julistaa, että autoilijoita ei saa syyllistää.

"Moni autoilija kokee olevansa ilmastorikollinen."

Kukas niitä autoja sitten ajaa? Itsestäänkö ohjautuvat pörisemään pitkin teitä?

-----------------

Helsingin pormestari vaatii hallitukselta selkeitä toimia:

"Vapaavuori tyrmäsi periaatepäätöksen, koska siinä ei luetella tarkkaan, mitä urheilulajeja ja harrastuksia alueiden tulisi suositella keskeytettäviksi. Hän oli ilmoittanut odottavansa valtiolta tarkkoja linjauksia riskilajeista ennen kuin pääkaupunkiseutu voi tehdä omat päätöksensä harrastussuosituksista."

Luetella tarkkaan, höh? Eikö pormestarin oma ymmärrys siihen riitä? Pääkaupunkiseudun tartuntaluvut ohjautuneet ihan omaan luokkaansa itsestään?

------------------

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tuntuu olevan helppo ratkaisu kaikkiin ongelmiin kun heittää vastuun muille. Samaan aikaan kuitenkin toitotetaan itseohjautuvuutta (lue: vastuunottamista itsestään) kouluihin. Ei ihme, että nuoret ohjaavat itsensä kaduille vaatimaan itseohjautuvuutta aikuisilta kun eivät oikein näytä esimerkkiä.