Järjestäytynyttä rikollisuutta

09.02.2020

Naapurimaasta Ruotsista kuuluu kummia. Räjähdyksiä. Asialla kuulemma järjestäytynyt rikollisuus. Joukko rikollisia, joiden toiminta on suunniteltua ja tavoitteellista. Ovat päättäneet, että laki ei heitä koske.

Meillä poliisi on onnistunut hillitsemään jonkin verran tätä lopettamalla ainakin yhden uusnatsi- ja yhden rikollisjengin toiminnan. Uusnatsit ovat kyllä järjestäytyneet uudestaan, mutta minkäs teet kun maassa on järjestäytymisvapaus.

On kuitenkin yksi järjestäytyneen rikollisuuden muoto, johon poliisi ei ole voinut puuttua. Tuo jengi ei myöskään ajattele, että laki koskisi heitä. He haluaisivat jopa muuttaa sen lain kohdan, jota mielellään nyt haluavat rikkoa omien pyrkimystensä edistämiseksi. Rikoslaissa se kohta menee näin:

"Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi"

Koska kyseinen ryhmä ihmisiä on järjestäytynyt puolueeksi, sen edustajia on tuomittu kyseisestä rikoksesta ja puolueen taholta on ilmaistu edellä mainitun lainkohdan rikkomisen kuuluvan puolueen ohjelmaan, niin tätä voi hyvällä syyllä kutsua järjestäytyneeksi rikollisuudeksi.