Jumissa pakkasessa

08.02.2019

Jari Ehnroothin lanseeraamassa hierarkkisessa ihmiskäsityksessä on sellaisia puolia meissä ihmisissä, jotka ovat niin tavanomaisia, että niitä on vaikea enää edes huomata. Hierarkkisuus tarkoittaa sitä, että ihmisillä on erilainen arvojärjestys. Pohjimmiltaan kysymys on vallasta ja valtarakenteista. Syntyvätkö ne sitten spontaanisti vai mikä milloinkin hierarkkian muodostumista ohjaa, onkin hyvä kysymys, jota voisi pohtia enemmänkin. Katsotaan kuitenkin käytännön esimerkki aiheesta ihan tavallisesti arkipäiväisestä elämästä.

Asunnon vuokraaja huomaa, että ulko-oven lukossa on sellainen ongelma, että avain ei mene perille asti sisään lukkoon ja ovi ei aukea. Lukon haittalevyt ovat jotenkin vinksallaan ja tarpeeksi kauan renaamalla avain menee perille asti ja helpottunut asukas pääsee sisään.

Pieni huoli tietysti iskee mieleen siitä, että joskus talven pakkasilla ongelma uusiutuu ja vilu ennättää tulla ennen kuin oven saa taas auki - jos enää edes saa. Vuokralainen toimii aivan oikein ja ilmoittaa vuokranantajalle ongelmasta. Tämä vastaa, että lukko on vaihdettu hiljattain, eikä siinä ole havaittu aikaisemmin mitään vikaa. Asia jää siihen.

Talvella tosiaankin sitten käy niin, että lukko jumittaa taas, joten vuokralainen jo hieman harmissaan toistaa ilmoituksensa. Vuokranantaja vastaa, että hänkin on huomannut talven pakkasista johtuvia erilaisia haittoja. Asia jää siihen.

Riippuu varmaankin näkökulmasta, miten tähän pitäisi suhtautua. Asunnon omistajan vähättely saattaa vaikuttaa välinpitämättömyydeltä tai jopa julmuudelta, mutta hänen omasta näkökulmastaan kysymys voi olla myös arvojärjestyksestä, joka syntyy vuokrasuhteesta. Ongelman myöntäminen ja korjaaminen johtaisi sen murenemiseen. Jos annan tässä periksi, mitä kaikkea tuo vuokralainen alkaa seuraavaksi minulta vaatia?

Valta on yksi vihan muoto. Viha erottaa, rakkaus yhdistää. Eriarvoisuuden käyttövoimana on viha.

"Missä rakkaus hallitsee, siellä ei ole vallanhalua. Ja missä vallanhalu vallitsee, sieltä ei löydy rakkautta."

- C.G. Jung