Kaappiekonomistit

11.06.2021

Tässä onkin vähän pureskeltavaa itse kullekin. Uusi raportti kertoo sen, mikä on jo tiedetty, mutta ehkä on ollut viisaampaa pudotella näitä julkisesti yksi kerrallaan:

"Luontokato ja ilmastonmuutos vahvistavat molemmat toisiaan. Ne johtuvat ihmisen taloudellisesta toiminnasta."

Taloudellisesta toiminnasta?? Eikös länsimainen hyvinvointi ole juuri taloudellisen toiminnan ansiota? Ja nyt se muka uhkaa hyvinvointia. Täh?

Ekonomistit välttelevät tätä yhteyttä kuin kuumaa perunaa. Ilmastonmuutoksen torjunnan vielä selittää sillä, että pannaan päästöille hinta ja kaikki muut kortit teknologian kehitysuskon varaan. Kyllä se siitä järjestyy.

Luontokato onkin vähän hankalampi, koska teknologialla siitä ei niin hevillä enää selviä. Mikä on tuhottu on tuhottu ja korjaamisen hoitaa vain luonto itse ja siihen menee niin pirusti aikaa. Eikä sinä aikana voi takoa rahaa luontoa riistämällä.

Sitten kun laitetaan vielä samaan nippuun luonnonvarojen ylikulutus ja ympäristön saastuminen, jotka kiistatta johtuvat taloudellisesta toiminnasta, niin voipi mennä ekonomistiltakin sormi suuhun ja simulaatiomallit solmuun. Ehkä siinä vaiheessa ekonomistinkin pitää tulla kaapista ulos ja kertoa avoimesti, että oikeastaan tässä on vain kysymys siitä, miten saisi itselle ja kavereille lisää massia.

Voisivat seurata perussuomalaisten mallia kaapista ulos tulemiseen. Heidän puheenjohtajansahan on valistanut meitä, että puolueen suosion kasvu johtuu siitä, että enää ei tarvitse hävetä olla perussuomalainen.

No, minkälainen sitten on perussuomalainen, jota ennen piti hävetä? Perussuomalaisen kannattajan piirteitä on kuvannut tietokirjailija Jussi Marttinen uudessa kirjassaan:

"Jokin muita ihmisiä syrjivässä, ympäristöä tuhoavassa ja usein itsellekin haitallisessa politiikassa vetää ihmisiä puoleensa. Sen taustalla on selvästi empatian puutetta, itsekkyyttä ja katkeruutta. Ihmisten tulevaisuuden toivo ja ymmärrys väistyvät, eikä niistä jakseta enää pitää kiinni. Maailmaa aletaan käsitellä negatiivisen kautta."

Ei siis enää tarvitse hävetä sitä, että on empatiakyvytön, itsekäs ja katkera.