Kaiken muutoksen jarruttelua

15.07.2021

No niin. EU:n ilmastopaketti julkaistiin ja samalla loppuivat puheet päätösvallan siirtämisestä EU:lle kuin seinään. Siirrytään 'kaiken muutoksen jarruttelussa' seuraavaan vaiheeseen: ilmastopaketti tulee kalliiksi kansalaisille.

Hiilitullit nostavat Venäjän tuontisähkön hintaa. Meriliikenteen päästökauppa nostaa vientituotteiden hintaa ja heikentää kilpailukykyä. Lämmityksen päästökauppa nostaa asumisen hintaa. Liikenteen päästökauppa nostaa liikkumisen hintaa. Ja kaiken joutuu maksamaan tavallinen tallaaja.

Tässä on helppo unohtaa koko hiton asia: päästöjen vähentäminen ja luontokato. Sehän ei huoleta ketään, että helleputket ja metsäpaloinfernot tappavat jo nyt niitä tavallisia tallaajia. UV-säteilyennätykset lisäävät ihosyöpiä. Tornadot heittelevät taloja ilmaan. Pölyttäjät häviävät. Joku keksi, että ilmastonmuutoshan tarkoittaa vain sitä, että viljely siirtyy pohjoisemmaksi. Tervetuloa vaan sitten etelän asukit tänne Pohjolaan.

Aika vähän kuulee tai lukee siitä, että päästöjä voisi vähentää jo nyt. Eikä maksaisi mitään. Päinvastoin. Siinä säästäisi rahaa.

Kas, kun joku hoksaisi sellaisen jutun, että jos kuluttaisi vähemmän, niin päästöjäkin syntyisi vähemmän. Eikä menisi rahaa niin paljon. Säästyneet rahat voisi sitten vaikka sijoittaa vastuullisen sijoittamisen kautta tuottamaan lisää hyvää maapallolle ja itsellekin.

Ihan vinkkinä vaan, että esimerkiksi OP:n Ilmastorahaston tuotto on ollut viimeisen vuoden aikana tällä päivämäärällä 43,09% miinus verot riihikuivaa rahaa. Vakuutussäästämisessä voisi sitten merkata edunsaajaksi vaikkapa Luonnonperintösäätiön niin tuotot lisäisi aikanaan myös hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuutta.