Kasikympin lätkä takaisin

21.10.2018

Muistaakohan kukaan vielä aikaa, jolloin uuden ajokortin saaneilta evättiin mahdollisuus ajaa yli 80 km/t. Riski onnettomuuksille on suuri kun taitoja ei ole vielä kertynyt ja nopeudet ovat suuret. En tiedä olisiko se vaikuttanut esimerkiksi hiljattaiseen onnettomuuteen, jossa kuoli 3 nuorta, jos nopeus oli 165 km/t niin kuin uutisoitiin. Nopeuden pudottamiselle on kuitenkin muitakin syitä, joille voisi antaa enemmän arvoa.

Ilmanvastus nousee neliöllisesti nopeuden kasvaessa. Mitä lujempi vauhti sitä enemmän voimaa tarvitaan puskemaan kulkuneuvoa ilmamassojen läpi. Se tietää myös polttoaineen kulutuksen kasvua, jolla voi olla isokin merkitys kun autoja on Suomessa pari miljoonaa. Empiiristen kokemusten seurauksena on tullut todettua, että jonkinlainen hyvä kompromissi nykyautoilla kulutuksen ja perillepääsyyn käytetyn ajan välillä on siinä 70-80 km/t kun ajetaan maantietä isoimmalla vaihteella. Liekö sitten moottorin vääntömomentit silloin juuri kohdallaan.

Valitettavan monella tieosuudella suurin sallittu nopeus onkin 100 km/t, motareilla 120 km/t, ja useimmat autoilijat tätä hyödyntävät kun ajavat sallittua nopeutta jopa hieman kovempaa rikesakkorajalla. Jos siis haluaa syystä tai toisesta ajaa tuota ilmastonmuutoksen ja oman pankkitilin hupenemisen torjunnan kannalta siedettävämpää nopeutta, joutuu muiden tielläkulkijoiden jalkoihin. Ongelmaa se voi tuottaa, jos muita on paljon liikenteessä ja ohitusmahdollisuuksia ei ole. Saattaapa joku helposti hermostua takana valoja vilkuttaen ja keskisormea heiluttaen, vaikka jonoa ei olisikaan. Yksilönvapauden eetos joutuu siis ristiriitatilanteeseen.

Nopeuksia joudutaan rajoittaman sekä kaikille yhdessä, että joillekin kulkuneuvotyypeille erikseen turvallisuussyistä ja tämä on yleisesti hyväksytty. Kokemuksesta voin todeta, että peräkärryä hinatessa samalla autolla satasen alueella 80 km/t ei kukaan protestoi ohitettassa. Ehdotukseni on siis seuraava:

Tehdään vapaaehtoinen kattonopeus 80 km/t hyväksytyksi ja sen merkiksi jokainen halukas saa laittaa auton takaosaan lätkän, joka osoittaa, että haluaa omalta osaltaan vaikuttaa elinympäristön suojelemiseen edes vähän. Pienistä puroista syntyy suuri virta ja sen vaikutuksesta pikkuhiljaa alempiin nopeuksiin sopeudutaan. Vähän niin kuin kesäviikonlopun ruuhkissakin, joissa ajetaan kiltisti alempaa nopeutta peräkkäin. Parempi ilmastoteko on tietysti jättää auto parkkipaikalle aina kun mahdollista.