Kesälipsahduksia

29.07.2021

Kesällä, kun politiikassa ei juuri mitään tapahdu, kannattaa päästä otsikoihin omituisilla avauksilla, joita sitten media ja some pyörittelevät. Avauksen ei tarvitse olla mikään varsinainen politiikkaa muuttamaan pyrkivä ehdotus. Kunhan saa vähän säpinää aikaan.

Kokoomus käytti siis tilaisuutta hyväkseen ja päästi ilmoille ehdotuksen, jossa "lipsahti" sana kantasuomalainen kuvaamaan maassa jo asuvia erotuksena maahanmuuttajiin. Varsinainen ajatus oli se, että maahanmuuttajien työttömyysturvaa voisi alentaa maassa jo luvallisesti asuviin kansalaisiin nähden. Tarina ei kerro oliko tuo lipsahdus tarkoituksellinen vai vahinko. Siitä sitten riittää sitä pyöriteltävää vähäksi aikaa.

Varsinainen idea tämän avauksen takana saattaa kuitenkin olla jotain ihan muuta ja se jää kuin varkain huomaamatta. Kokoomus ilmoittaa näin tukevansa hierarkkista ihmiskäsitystä. Siinähän ajatellaan, että ihmiset voidaan jakaa ryhmiin, joille annetaan erilaiset arvot. Yleensä määrittelijä kuuluu omasta mielestään ryhmään, jolla on korkein arvo.

Ajatus ei oikein noudata meidän perustuslain henkeä, jonka mukaan kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia. Tämä ei kuitenkaan kokoomuksen väkeä haittaa. Ilmeisesti tarkoituskaan ei ollut viedä ehdotusta sen pidemmälle, koska sitä ei uutisen mukaan ole edes puolueen omat perustuslakiasiantuntijat ole käsitelleet. Kunhan saadaan pönkitettyä omien kannattajien ajatusta siitä, että jotkut toiset ihmisryhmät voidaan saada alistettuun asemaan.

Hierarkkiseen ihmiskäsitykseen kuuluu sisäänrakennettuna se, että jos voit alistaa yhden ihmisryhmän, voit tehdä sen mille tahansa ryhmälle. Kuka tahansa voi siis joutua alistetuksi. Jos kehitykselle ei aseteta rajoja, alistajaryhmä tuhoaa lopulta itsensäkin. Tuttua historiasta.