Ketäs täältä löytyykään?

30.04.2023

Hesarin lukija avaa asetelmaa tuleviin hallitusneuvotteluihin, joiden odotetaan johtavan sopuun hallitusohjelmasta ja yhteistyöstä hallituspuolueiden välillä. Kuten aina ennenkin on käynyt, sanovat viisaat.

Jutussa mainitaan käsite hierarkia, jolla tarkoitetaan tässä ajatusta siitä, että ihmiset voidaan arvottaa sen mukaan kuinka hyödyllisiä he ovat valtaa pitävälle väestön osalle.

"Työntekoa painottavista ulostuloista paistaa läpi ihmiskäsitys, jonka mukaan Suomen tai Euroopan ulkopuolelta tulevat ihmiset ovat lähinnä resurssi, jota me voimme täällä tarvittaessa hyödyntää."

Hallitukseen pyrkiville puolueille hierarkkinen ihmiskäsitys istuu mainiosti. Perussuomalaisille hierarkiassa raja perustuu tietysti syntyperään ja ihonväriin. Kokoomuslaisille rajan määrittää taloudellinen menestys. Kristillisdemokraatit komppaavat tässä lisäten oman mausteensa muun muassa seksuaalisesta identiteetistä.

RKP onkin tässä joukossa kummajainen, koska heille on ollut tavanomaisempaa liberaalimpi ihmiskäsitys, joten siitä saattaakin tulla säröä rasistisille, meritokraattisille ja konservatiivisille unelmille uudessa hallituksessa, jos se ylipäätään syntyy.

Demokratia on siitä kumma tsydeemi, että siinä saattaa valta keikahtaa totaalisesti kannatuksen pienistäkin eroista, joita vaalijärjestelmä suosii. Nyt käydyissä eduskuntavaaleissa esimerkiksi vanhat hallituspuolueet saivat yhteensä enemmän ääniä kuin oppositiopuolueet. Jostain syystä tätä ei ole tuotu hirveästi esille mediassa. Hallitukseen nyt mielivien puolueiden yhteinen kannatus on 49,4%. Enemmistöhallitus? Edellisissä vaaleissa se oli 56,1%. Revi siitä.

Pieniin eroihin vaalimenestyksessä voi vaikuttaa pienet asiat. Ja varsinkin medialla voi olla juuri sellainen vaikutus, jota ei helposti edes huomata. Katsotaanpa esimerkiksi, keitä henkilöitä YLE:n ajankohtaistoimitus tunnetusti oikeistolaisine johtajineen on valinnut haastateltaviksi Ykkösaamu-ohjelmaan vuoden alusta vaaleihin asti:

Krista Kiuru (SDP)

Mika Lintilä (Kesk)

Antti Häkkänen (Kok)

Pekka Haavisto (Vih)

Vesa Vihriälä (Elinkeinoelämä eli Kok)

Kaisa Hietala (Elinkeinoelämä eli Kok)

Jussi Halla-aho (PS)

Sanna Marin (SDP)

Matti Vanhanen (Kesk)

Mika Aaltola (Kok)

Sauli Niinistö (Kok)

Petteri Taalas (PS)

Markku Jokisipilä (PS)

10 - 3. No further comments.