Kierrättämällä uusia hittejä

21.08.2020

"Popmusiikissa kierrätetään nyt vanhoja hittejä urakalla"

kertoo YLE. Ilmeisesti musatuotantoyhtiöissä on nähty, että musiikin kuluttajat alkavat jo kyllästyä siihen, että uusia hittejä on kierrätetty jo vuosia. Siltä se ainakin kuulostaa sellaisissa korvissa, jotka ovat kuunnelleet popmusiikkia sen koko historian ajan. Luovuus on ollut kateissa jo pitkään kun markkinavoimat ovat jylläneet radioiden soittolistat samaksi kulutustavaramössöksi.

Oikeastaan luovuus populaarimusiikissa on ollut katoamassa jo 80-luvun alusta saakka. Katsokaapa vain millainen kehitys oli vuosina 1965-75 silloisessa uudessa musiikkikulttuurissa, kun tekijöillä oli vapaus toteuttaa sitä mitä itse halusivat ja sille oli vielä tilaa. Vastaavaa hyppäystä ei ole sen jälkeen tapahtunut.

Ja mitä muuta on tapahtunut 70-luvun jälkeen yhteiskunnassa? Kuka tai mikä kehitystä on ohjannut? Ei ehkä ihan sattumaa, että luovuus tukahtuu.

Kierrättäminen on tuttua myös politiikassa. Kun luovuus on kadoksissa, pitää tukeutua vanhaan. Tätähän on jatkunut koko ajan, vaikka maailma muuttuu. Perinteiset puolueet oikealla, vasemmalla ja keskellä ovat juuttuneet menneitten vuosikymmenien poliittisten ideologioiden keskinäiseen vääntöön. Uudet puolueet eivät ole tarpeeksi rohkeita esittämään tarvittavan muutoksen keinoja, koska jäävät isojen jyrän alle. Kierrätyksen mestareita ovatkin sitten perussuomalaiset, jotka haluavat tehdä 1930-luvusta uuden hitin.