Kiusaaminen on typerää

22.10.2021

On se vaan kumma, miten ihmisiä jaksaa kiinnostaa toisten mollaaminen. Lähes joka päivä saa lukea Sanna Marinin kiusaamisesta. Taitaa olla vain liian suosittu ja väärää sukupuolta. Hyvännäköinenkin vielä ja nuori tehtävässään. Kateeksihan se käy.

Palautetaanpa mieliin tässä blogissa aikaisemmin määritellyt termit.

Tietämättömyys tarkoittaa sitä, että ei tiedä jotain. Eihän kukaan voi tietää kaikkea. Jos ei osaa vastata Hesarin Uutisgurun kaikkiin kysymyksiin, niin ei siitä tarvitse ottaa nokkiinsa.

No, sitten on joitain asioita, jotka nyt vaan tulisi tietää. Kun on saanut luvan ajaa autolla, niin pitää tietää, että vilkkua pitää käyttää kun vaihtaa kaistaa ja kovempaa ei saa ajaa kuin nopeusrajoitus on. Jos ei tiedä näitä, syyllistyy tyhmyyteen ja siitä sakotetaan - jos jää kiinni.

Jos taas esiintyy niin, että näyttäytyy tyhmänä, vaikka ei sitä ole, se on typeryyttä. Siis tietoista tyhmyyttä. Jostain kumman syystä se on tänä päivänä ihan ok. Vilkut jää käyttämättä ja ylinopeus on kivaa.

Monet harrastavat typeryyttä 24/7. Varsinkin jotkut poliitikot, toimittajat ja nettikommentoijat. Täytyy olla todella rasittavaa olla kokopäiväidiootti. Ansaitsisivat siksi ehkä vähän myötätuntoa, mutta ei sittenkään.

Kaikenlainen toisten kiusaaminen on juuri sitä typeryyttä. Tähän sopisi mainiosti Hesarissa ollut vastaus kysymykseen, miksi jotkut kiusaavat muita. Vastaajana on Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivalli:

"Ihmiset eivät aina itsekään pysähdy miettimään, miksi toimivat jollain tavalla. Jokaisen olisi hyvä pohtia, miksi tekee jotakin, josta tulee toisille paha mieli. Kaikilla on mukavampaa, jos päätetään yhdessä, ettei kukaan kiusaa."