Kokemukset, tunteet ja sivistys

08.12.2019

Hesarin toimittaja kirjoittaa kolumnissaan, että käsitykset monista populistipuolueiden kannatusta pönkittävistä kuvitelmista eivät vastaa todellisuutta. Maahanmuutto on vähentymässä, muslimien määrä on pienempi kuin kuvitellaan ja rikollisuus ei ole kasvanut. Toimittaja voisi ihan hyvin käyttää näistä nimiä maahanmuuttohysteria, muslimipaniikki ja rikollisuusvouhotus, mutta ei sitä tee ymmärrettävistä syistä.

Maahanmuuton vastustajien ykkösmies Halla-ahostakin voisi sanoa, että hän harrastaa epämoraaliposeerausta ilmoittaessaan rohkeasti ja häpeämättä, että ihmiset (ml. lapset) voi jättää hukkumaan Välimereen. Pahesignalointia olisi vuorostaan se kun joku sanoo, että rikostuomio on sen saaneelle kansanedustajalle vain sulka hattuun. Eipä näitäkään kukaan käytä.

Hesarin toimittajalta jää myös sanomatta se, minkä takia populistien kannattajat eivät välitä faktoista. Sen korvaa nimittäin kokemus ja tunne. Heidän mielestään riittää se, miten asiat koetaan ja minkä tunteen niistä saa. Tosin he ajattelevat myös, että on oikeita tunteita ja vääriä tunteita. Omat ovat oikeita, muiden yleensä vääriä. Viha on oikea tunne, mutta huoli ei. Onhan vaihtoehtoisia faktojakin.

Kokemukset ja tunteet ovat kyllä merkittäviä silloin kun ihmiset kohtaavat toisiaan. Tunteet ohjaavat hyvin paljon meidän käyttäytymistämme ja se on hyvä niin. Emmehän sentään ainakaan vielä ole robotteja. Luomme kuvan maailmasta, joka pohjautuu kokemuksiin. Miten muutenkaan se olisi mahdollista? Kokemuksilla ja tunteilla on siis tärkeä merkitys ihmisen elämässä.

Mutta, mutta. Inhimillisen kehityksen yksi virstanpylväs on se hetki, jolloin ymmärrämme, että kokemuksemme ja tunteemme antavat vain sumuisen häivähdyksen todellisuudesta. Se tarkentuu kyllä kun vaihdamme ajatuksia muiden kanssa ja hankimme ahkerasti muiden selvittämää tietoa. Sitä kutsutaan sivistykseksi.

Ihminen, joka perustaa käsityksensä todellisuudesta vain omien kokemusten ja niiden aiheuttamien tunteiden pohjalta, ei ole vielä saavuttanut tuota henkisen kasvun käännekohtaa. Hän on silloin selkeä manipuloinnin kohde, koska ei osaa erottaa omaa kokemustaan muiden kokemuksista. Hän ei ymmärrä, että kaikki tunteet ovat oikeita, mutta kaikki tunteet eivät sovi kaikkiin tilanteisiin. Viha harvemmin mihinkään. Huoli sen sijaan on hyvinkin käyttökelpoinen.