Korhonen ei ole rasisti

08.03.2020

Silakkaliikkeen fb-ryhmästä poimittu kommentti:

"Tehkää taulukko josta näkee mikä on vihapuhetta jotta tyhmempikin huomaa mikä on vihapuhetta Enää ei maalais järkiriitä En ole kuullut vihapuheesta 5 viimeistävuotta Kenellä täällä on niin herkkä hipiä Minua voi huoletta sanoa mäntiksi tai paska housuksi en ole milleksikään Onkohan tämä vihapuhe vouhotus mennyt liian pitkälle Sehän on suomalainen tavaramerkki äärilaitasta äärilaitaan kultasta keskitietä täällä ei ymmäretä"

Kaikkihan me tehdään joskus kirjoitusvirheitä. Välimerkit ei aina löydä paikkaansa oikein ja yhdys sanat menee väärin, mutta tämä on jo vertaansa vailla oleva esimerkki täydellisestä piittaamattomuudesta ja sivistykseen panostavan yhteiskunnan epäonnistumisesta.

Näin käy, kun ihmiset kuplautuvat somessa. Ennen joskus yhtenäiskulttuurin aikoina näin kirjoittanut olisi kokenut häpeää. Nyt siihen ei enää ole tarvetta kun omassa kuplassa kukaan ei enää välitä pätkääkään. Hassua tässä on se, että kommentoija on eksynyt seuraan, jossa sivistystä vielä arvostetaan, eikä silti ymmärrä hävetä.

Äärilaidoista puhuminen on myös vinksahtanut pois raiteiltaan. Jos Silakkaliike vastustaa natseja ja rasismia, niin ääripäistä puhuminen siellä on typeryyttä. Ihminen on joko natsi tai sitten ei ole natsi. Ihminen on joko rasisti tai sitten ei ole rasisti. Ihminen on joko Korhonen tai sitten ei ole Korhonen.

Tähän vinksahtamiseen lienee syynä se, että natsit ja rasistit luokitellaan äärioikeistoksi, joka on johtanut harhaan. Oikeisto/vasemmisto-jako on alkujaan tarkoittanut näkemyseroja talouspolitiikassa. Ei ole mieltä sijoittaa natseja ja rasisteja tälle ulottuvuudelle.

Oikea ulottuvuus on ihmiskäsitys.

'Oikealla' olevat pitävät ihmisten eriarvoisuutta hyväksyttävänä. Toisella puolella, siis 'vasemmalla', pidetään ihmisiä lähtökohtaisesti tasa-arvoisina. Oikeaa 'äärivasemmistoa' edustaisi silloin äiti Teresa.

'Oikeistossa' maltilliset hyväksyvät sen, että rikkaudet kerääntyvät harvoille ja köyhät saavat pärjätä, miten pärjäävät. Äärimmäisenä 'oikealla' eli ihmisarvon romuttajiin kuuluvat natsit ja rasistit sen sijaan sallivat alempiarvoisten kitkemisen pois vieraslajeina ja eri tavalla ajattelevien viemisen saunan taakse. Miten sellainen ihminen voisi olla pätkääkään kiinnostunut välimerkkien käytöstä?