Koronaviisaus

17.03.2020

Koronaepidemia antaa mahdollisuuden pohtia muutaman käsitteen merkitystä.

Hallitus on antanut ohjeita ja määräyksiä kansalaisille käyttäytymisen muuttamiseksi tarkoituksenaan suojella riskiryhmiä ja avainasemassa olevia työntekijöitä terveydenhuollossa. Toisin sanoen on tarkoituksenmukaista välttää lähikontakteja ja hidastaa viruksen leviämistä.

Jos joku ei ymmärrä, että ohjeet ja määräykset ovat tarkoituksenmukaisia ja koskevat myös häntä ja hän ei muuta käyttäytymistään, se on tyhmyyttä.

Jos joku ymmärtää, että ohjeet ja määräykset ovat tarkoituksenmukaisia ja koskevat myös häntä ja hän ei silti muuta käyttäytymistään, se on typeryyttä.

Jos joku ymmärtää, että ohjeet ja määräykset ovat tarkoituksenmukaisia ja koskevat myös häntä ja hän muuttaa käyttäytymistään, se on viisautta.

Jos hallitus ei olisi antanut näitä ohjeita ja määräyksiä ja joku silti muuttaisi käyttäytymistään tarkoituksenmukaiseksi, se olisi luovuutta.

Hallitus luottaa siihen, että suurin osa ihmisistä on viisaita. Epidemian leviäminen taas riippuu siitä, kuinka paljon kansalaisissa on oikeasti tyhmyyttä ja typeryyttä. Luovuuden varaan ei kannata laittaa pelimerkkejä.