Koska tämä on ohi?

01.02.2022

Voisi olla oman mielenterveyden kannalta paras jättää näinä päivinä väliin YLE:n ajankohtaisohjelmat, Hesarin pääkirjoitukset, politiikan erikoistoimittajien kolumnit. Iltapäivälehdistä ja Maikkarista puhumattakaan. On sen verran sekavaa touhua, että ahdistaa jo Marja Sannikan nimen näkeminen ohjelmatiedoissa.

Seuraavat keskustelut kannattaa joka tapauksessa ohittaa, jos meinaa pitää mielen tyynenä ja valoisana: metsä-, susi-, puoluekannatus- ja tietysti se korona.

Jätä siis väliin, jos törmäät tällaiseen otsikkoon:

"Vaikeudet korona­rajoitusten purkamisessa kertovat epäluottamuksesta, joka rapauttaa koko yhteis­kuntaa"

Näiden juttujen tarkoituksena on nimittäin rapauttaa luottamusta yhteiskunnassa. Sen voi sitten laittaa valtaapitävien syyksi, ja siten vaikuttaa seuraavissa vaaleissa.

Mitä tulee luottamuksen menettämiseen yhteiskunnassa korona-aikana, sen ovat jo rapauttaneet kansalaiset, jotka

  1. eivät ymmärrä lukemaansa
  2. eivät välitä, vaikka ymmärtävätkin
  3. eivät edes lue sitä, mitä heidän pitäisi

Parempi siis vetää peitto korville ja kurkata sieltä alta uudestaan joskus myöhemmin toiveikkaana:

- onkohan ohi jo? Joko sivistys tuli takaisin?


Samaan aikaan muualla...

kirjoittaa YLE:n vastaava päätoimittaja monimuotoisuudesta. Että julkisen palvelun medialaitoksen tehtävä olisi tukea myös yleisön kokemaa maailman monimuotoisuutta tasapuolisesti. Ääneen pitää siis päästä muun muassa Maailma on pannukakku-porukka ja Suomen sisävesikalojen sukupuolielämä -someryhmä.

A-studioon pitää siksi myös raahata asiantuntija ja huuhaafanaatikko tasapuolisuuden ja moninaisuuden nimissä saman pöydän ääreen. Jotkut kutsuvat sitä ikävä kyllä myös tasapuolisuusharhaksi. Sitä se relativismi teettää.

Kun huonosta käytöksestä ja totuuden vääristelystä on tehty poliittisen vaikuttamisen keinoja joidenkin ryhmien taholta, niin pitäähän heidänkin tapansa tehdä politiikkaa saada näkyviin julkisen rahoituksen mediassa. Voisi muuten tulla palautetta puolueellisuudesta.

YLE on ansassa. Tasapuolisuuden nimissä se on valjastettu mukaan sivistyksen alasajoon.