Kriisin tunnistamista

18.11.2021

Mistä tietää, että maata ei uhkaa kriisi?

Jos maata uhkaisi kriisi, kaikki puhaltaisivat yhteen hiileen. Silloin tutkittaisiin, mitä on mahdollista tehdä sen hetkisen lainsäädännön puitteissa ja keksittäisiin äkkiä keinot ehkäistä kriisi. Jos todettaisiin, että nuo keinot eivät riitä, tehtäisiin ehdotus muuttaa lainsäädäntöä ja kaikki tukisivat sitä. Näin ratkaistaisiin kriisi, jos sellainen olisi päällä.

Nyt kun ihmisiä työnnetään EU:n rajan yli muutaman tuhannen kilometrin päässä ja pari valtiota välissä, näyttää siltä, että kriisiä pukkaa myös täällä, ainakin kun seuraa keskustelua. Rajalle äkkiä aitaa ja hätätila päälle. Oppositiopuolueet vaativat nopeita lakimuutoksia tutkimatta ensin sitä, mikä on nykyisen lain puitteissa mahdollista ja onko tämä lakimuutos edes perusoikeuksia kunnioittava.

Siitä tietää, että maata ei uhkaa mikään kriisi.

Ei epäilystäkään, että joillekin kriisikuvitelma on mieluinen tapa tehdä politiikkaa. Jos yhdenkään perusoikeuksia kunnioittavan lain yli kävellään, minkä tahansa yli voi kävellä. Jos yhdenkään ihmisryhmän oikeuksia poljetaan, minkä tahansa voidaan sen jälkeen. Muista tämä. Nyt ei ehkä tunnu siltä, mutta se voit olla juuri sinä, jonka yli kävellään.