Kultasakaali

15.09.2019

Nuoren puoleinen kultasakaali jolkutteli kesällä rajan yli Savoon uutta reviiriä katsastelemaan. "Nirri pois!" oli ensireaktio joillakin. Nousipa oikein poliittinen riitakin siitä pitäisikö lajin leviäminen Suomeen estää. Riita on jo rauhoittunut kun virallisestikin kyseinen yksilö on julistettu rauhoitetuksi tulokaslajin edustajaksi, koska on tullut maahan ihan omin käpälin kun ilmat lämpenee täälläkin.

Nirripoismeininki kertoo karulla tavalla suomalaisten myyttisestä luontosuhteesta. Täällä luonto on aina nähty vihollisena, joka pitää kesyttää ihmisen tarpeiden ja halujen tyydyttämiseen. Merkkaa, tuhoa turhat pois ja käytä loput. Voipi olla, että tähän tulee vielä muutoksia niin kuin Hesarin toimittaja uumoilee. Vaikka ihmehän se olisi, jos pyhää omaisuuden suojaa lähdetään murtamaan.

Kultasakaaliepisodi paljastaa myös sellaisen mielenkiintoisen kysymyksen, että jos vieraslajiksi määritellään ihmisen toimesta tullut laji ja ilmastonmuutosta pidetään ihmisen aikaansaannoksena, niin onko kultasakaali siis kuitenkin vieraslaji?

Poliittisen kentän oikealla äärilaidalla tämä kysymys saattaakin olla visainen, koska siellähän nimenomaan kielletään ilmastonmuutos ihmisperäisenä.

Yksi puolueen edustaja on tutkittavana vihapuheistaan kun mainitsi maahanmuuttajat vieraslajina. Ihan omin jaloinhan he maahan tulevat tai ainakin koneeseen kiipeävät, joten luulisi, että puolueen kannattajien mielestä heitä tulisi mielummin pitää rauhoitettuna tulokaslajina.

Pitänee odottaa siihen asti jos/kun maahan alkaa astumaan ilmastopakolaisia etsimään uutta reviiriä. Silloin nimittäin tuo kysymys tulee väistämättä esille.

Sitä odotellessa voi vaikka kuunnella tätä: