Kulttuurit kilpasilla

02.08.2020

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Ville Taviota haastateltiin Hesarissa. Asemansa johdosta aivan paikallaan tuo haastattelu. Samalla saa jonkun käsityksen PS:n näkemyksistä heidän ajamaansa politiikkaan, jota on aina sävyttänyt uhka suomalaisen kulttuurin vesittymisestä ja kansallisen päätösvallan katoamisesta EU:n byrokratiaan.

EU:n suhteen nuo näkemykset muistuttavat esipuberteetin huikkaisuja luokanopettajalle: "et sä mua määrää". Jotkut luokkalaiset katsovat kummissaan tuota ja miettivät, että eikö tänne olla tultu opiskelemaan.

Mutta sitten tämä kansallismielisyys. Tavio paljastaa se luonteen kommentoimalla:

"...länsimaista kulttuuria ei pidetäkään enää yksinomaan parhaana vaan nähdään muutkin kulttuurit samanarvoisina."

Ja...

"Esimerkiksi thaikulttuuri on hyvin omintakeinen. Kansassa on paljon nöyryyttä, huumorintajua ja ystävällisyyttä. Ei se silti mielestäni ole yhtä hyvä kuin suomalainen kulttuuri."

Toisin sanoen perussuomalaiset näkevät kulttuurien olevan kilpasilla keskenään, jolloin toiset ovat parempia kuin toiset.

Nyt pitää sitten kysyä, että kuka tuon kilpailun on asettanut? Jonkunhan pitää ensin luoda säännöt ja kutsua kilpailijat kisailemaan paremmuudesta. Vähän niin kuin 100m:n juoksu, jossa tarkkaan on määritelty lähtöproseduurit ja sijoitukset maaliintuloajan perusteella. Kuka siis on asettanut kulttuurit kilpailemaan keskenään ja määritellyt säännöt reilun pelin hengessä?

Taitaa olla vähän sama kuin Ville Tavio lähtisi metsäpolulle lenkille ja huikkaa yhtäkkiä yksin metsässä: "Nyt juostaan kilpaa. Se voittaa, kuka ekana tuon ison männyn kohdalla!"

Mistä siis kilpaillaan perussuomalaisten kulttuurikilpailussa? Veikkaus on, että 'suomalaisuudesta'. Suomalainen kulttuuri on paras 'suomalainen kulttuuri' ikinä maailmassa. Ainakin kuulostaa kansallismieliseltä. Tosin vähän epäreilut säännöt muille.