Kurkistus pinnan alle

14.03.2019

YLE:n aamutv:ssä kaksi poliittisen viestinnän asiantuntijaa sanoivat tänään yhteen ääneen, että äänestäjien tulisi katsoa pinnan alle mitä vaaliehdokkaat puhuvat, miten he perustelevat sanomaansa. Helpommin sanottu kuin tehty. Politiikan ammattilaisten kapulakieli ei aukea helposti. Siksi he ovatkin ammattilaisia.

Puolueiden vaaliohjelmia lukiessa tulee hiki otsaan kun joutuu kahlaamaan kaiken liirumlaarumin läpi. Paljon sanoja, mutta mitä oikeasti sanotaan? Varmaan moni ei viitsi ohjelmia siksi edes lukeakaan ja vaaliohjelmat ovat puolueille pakkopullaa kun sellainen pitää olla ja mistään ikävästä ei saa jäädä kiinni.

Katsotaanpa yhden puolueen ohjelmasta pari esimerkkiä.

"Kokoomuksen ihmiskäsityksen mukaan ihminen on ennen muuta yksilö, joka kykenee hyvään ja tahtoo tehdä oikein."

No niin - mitä tarkoittaa tässä hyvä? Sitä ei perustella sen kummemmin, joten lukijan pääteltäväksi jää se, mitä puolue tarkoittaa hyvällä. Oletettavaa on, että hyvä ei tarkoita kaikille samaa, koska muutenhan eri puolueita ei demokratiassa tarvittaisi ollenkaan. Diktatuurissa hyvän määrittäminen on helpompaa.

Entä sitten kuka tietää, mitä on tehdä oikein? Sitä vartenhan poliittista järjestelmää tarvitaan, että yhteiskunta voi määritellä kulloinkin, mikä on oikein. Siksi piruvie tehdään lakeja. Jos ihmiset osaisivat aina tehdä asiat oikein, ei koko politiikkaakaan tarvittaisi.

"Onnellisuuden tavoittelu jokaisen yhtäläisenä oikeutena kuuluu länsimaisen, sivistyneen yhteiskunnan perusperiaatteisiin."

Sama juttu taas. Miten onnellisuus määritellään? Oletetaanko, että se merkitsee kaikille samaa? Sana on napattu viime vuosien onnellisuus- ja hyvinvointibuumin keskiöstä ja ilmeisesti oletetaan, että kaikki ovat siinä mukana. Tässä ollaan hieman jälkijunassa, koska monet ovat jo irtautuneet trendistä, joka on tuontitavaraa rapakon takaa. Siellähän sivistys tuntuu olevan katoamassa pikkuhiljaa. Onnellisuuden tavoittelu nähdään nykyisin myös toisessa valossa.

"Ihmisen on voitava mahdollisimman pitkään säilyttää mielessään rajattomien mahdollisuuksien ajatus."

Rajattomien mahdollisuuksien utopia on vahingollista, koska se altistaa hybrikselle. Se on narsistisen yhteiskunnan heijastuma, joka on viemässä ihmiskunnan ja koko biosfäärin katastrofin partaalle. Jos katsoo tuon mainitun viestin pinnan alle.