Kusettajat keskuudessamme

26.11.2021

Amerikkalaistunut ruotsalainen sosiologi Sissela Bok kirjoitti aikanaan mainion kirjan Miksi valehtelemme? Hän kertoo, että valehtelemme saadaksemme valtaa. Valehtelija tietää totuuden ja siksi hänellä on enemmän tietoa käytettävissään. Tieto on valtaa, mutta valtaa saa myös, kun on rahaa. Kannattaa siis valehdella, että saa enemmän rahaa.

Varsinaisissa kusetusammateissa puuhaavatkin isännöitsijät, vuokranantajat, autokauppiaat, rakennus- ja remonttiyrittäjät, kuten kaikki tietävät.

Ammatikseen kusettavat myös toimittajat, markkinointityypit ja papit, koska heitä kuuntelevat ihmiset, jotka haluavatkin kuulla valheita.

Poliitikot kusettavat koko ajan, koska politiikka on valtaa olla oikeassa.

Sitten on vielä lakimiehet ja muut konsultit, joiden päämiehet tienaavat rahaa (ja saavat siis valtaa) mitä enemmän nämä ensin mainitut kusettavat, jotka saavat itsekin sievoisia summia siitä.

Lääkäreiden ei tarvitsisi valehdella, koska heillä on jo valtaa, mutta heidän pitää kyllä valehdella, jos potilas ei kestä kuulla totuutta eli kusettaa itseään sillä, että elämä on ikuista.

Kaverit luulee tunnistavansa siitä, että he eivät valehtele, mutta käsi ylös, jos et ole koskaan kusettanut kavereitasi.

Kaikki siis kusettavat toisiaan. Jos kuvittelet, että voit luottaa toisiin ihmisiin, kusetat itseäsi.