Kuumailmapallon korissa mennään

06.04.2019

Aamun ensimmäinen avattu uutinen kertoi mistäpä muusta kuin ilmastonmuutoksesta. Siinä päiviteltiin sitä, että suomalaiset yritykset ovat vielä hitaanlaisesti ottaneet mukaan ilmastonmuutoksen omissa strategioissaan, vaikka valtionhallinto on jo vuonna 2014 laatinut kansallisen ilmastonmuutoksen sopeutussuunnitelman vuodelle 2022. Pari kolme vuotta aikaa vielä olisi - tehdä suunnitelmia. On arvioitu, että meillä olisi 10-12 vuotta aikaa tehdä jotain riittäviä tekoja, että suunta muuttuu.

Valoa näkyy kuitenkin jo vähän tunnelin päässä kun toive heitetään isoille pelureille ja Big Moneylle:

"Ilmastoon kokonaisvaikuttaminen voi tapahtua myös EU:n ilmastopolitiikan ja erilaisten rahoitusratkaisujen kautta."

Jo lopputuloksena:

"Kansainvälinen näkökulma tuo meille investointeja, työllisyyttä, kilpailukykyä ja vientiä."

Ai niin, mistä olikaan kysymys? Ilmastonmuutoksen torjunnasta vai talouden kasvusta? Jos joku ongelma johtuu taloudellisen toimeliaisuuden jatkuvasta kasvusta, niin miten se torjutaan taloudellisen toimeliaisuuden jatkuvalla kasvulla?

Kuvitellaan, että kuumailmapallon korin lattiassa on pieni ikkuna, josta voi katsoa alla olevaa maisemaa. Jos pallo on matalalla, niin matkustaja erottaa hyvin yksityiskohdat maanpinnalla, mutta ei oikein pysty ymmärtämään, missä ollaan. Kun sitten nostetaan korkeutta, niin alla oleva maisema alkaa saamaan muotoja, mutta yksityiskohdat katoavat samalla. Tarvitaan siis kykyä nousta ylös ja laskeutua alas, jotta ymmärtää missä maisemasssa on ja mistä se koostuu.

Matkustaja saa kuitenkin näin aika rajallisen käsityksen niistä mahdollisuuksista, jotka selviäisivät, jos kuumailmapallolla voisi vielä liikkua sivusuunnassakin. Kuumailmapalloa on vaikea ohjata ja suunta riippuu aika paljon tuulesta. Se ei kuitenkaan estä liikkumista eri suuntiin. Pitää vain odottaa sopivaa päivää, jolloin tulee oikeaan suuntaan. Nyt voisi tuulla oikeaan suuntaan, mutta tämä meidän kuumailmapallomme on vielä köyden varassa ankkuroituna samaan paikkaan. Tarpeeksi kauan kun odotellaan, niin ei se siitä nousekaan enää.