Laiva ei käänny

27.06.2022

Hellettä pukkaa taas, meilläkin. Tulvia ynnä muita katastrofeja maailmalla, luontokadosta puhumattakaan. Hiilinielut romahti täälläkin, vaikka meillä piti olla maailman kunnianhimoisimmat tavoitteet.

Mitä tekevät ihmiset? Mökeille kaahataan satoja kilometrejä ees taas. Jos ei ole mökkiä, niin ainakin lavatansseihin pitää päästä, vaikka lähimpään tanssipaikkaan olisi se sama matka. Bensan hintakaan ei vauhtia hillitse.

Hyttyset jos kiusaa mökin pihalla, niin eikun myrkyt peliin. Siinä meni samalla pari muutakin ötökkälajia. Mitä lie turhiksia? Bileet jatkuu. Kuka siis viitsisi miettiä jotain ekokatastrofeja?

Meno muistuttaa Titanicia. Tiedättehän sen kohtauksen, jossa tähystäjät näkevät jäävuoren ja syntyy paniikki. Laiva ei kuitenkaan käänny. Sen ne tähystäjäkin peloissaan näkevät ja toteavat, että ei tästä hyvää seuraa. Pelastautukoon ken voi.

Paitsi rikkaat ensin tietty. Yläkansilla herrasväki skoolaa ja tanssii vielä. Alakansilla rahvas ryyppää ja rellestää. Ihan juhannusmeininki. Kukaan ei kerro heille, mitä on tapahtumassa. Kapteeni ja kumppanit kyllä tietää ja yrittää parhaansa. Mutta laiva ei käänny.

Meillä vaan kukaan ei voi väittää, että ei ole kerrottu, mitä on tulossa. Mutta laiva ei silti käänny, vaikka jokainen voisi olla kääntämässä, ei vain henkilökunta. Hävetkää vastuuttomat.