Lajikato ja F1

11.03.2019

Maailmaa avoimesti mediassa seuraava saattaa törmätä kummallisuuksiin, joiden ristiriitaa voi vain ihmetellä. Samassa uutisvirrassa saattaa olla esimerkiksi tieto siitä, että ilmastonmuutoksen takia oliivioöljyn tuotanto on ehtymässä sitä toiseksi eniten tuottavassa maassa eli Italiassa ja heti seuraava uutinen saattaa hehkuttaa formulaykkösen uuden kauden alkua uusilla säännöillä: "Lisäksi DRS-toiminto (liikuteltava takasiipi) on nyt isompi. Tehot tässä usein ohittamiseen käytetyssä kikassa ovat nyt 25 prosenttia kovempia."

Uutisvirtaa tuottava mediayhtiö tietysti puolustelee tätä sanomalla, että tarjoaa uutisia tasapuolisesti kaikille. Ihmetellä sopii silti, että minkälaisia ajatuksissa ihmisissä herää kun he lukevat peräkkäin näitä uutisia. Ikään kuin kaksi eri todellisuutta, jotka elävät rinnakkain ja yhteys on kadoksissa näiden välillä.

Toinen esimerkki kahden tason todellisuuden olemassaolosta on kun yhdessä uutisessa todetaan, että luonnon monimuotoisuus hupenee vauhdilla Suomen metsissä ja toisessa kerrotaan miten metsäteollisuus napisee yritystukien leikkaamisen uhasta, vaikka metsähakkuut ylittävät ennätyksiä ja vienti vetää sellua kuin viimeistä päivää.

Uskokaa tai älkää, mutta sinä päivänä kun moottoriurheilusta ei enää löydy yhtä ainoaa uutista, luonnon monimuotoisuuskin alkaa palautumaan.