Lehmänläjä

11.11.2021

Kohtuullisen ansiokas filosofi Ilkka Niiniluoto puuttuu YLE:n Sannikka-ohjelman tapaan käsitellä koronarokotuksiin liittyvää moraalista ulottuvuutta:

"Meni kolisten metsään."

Marja 'minä-tiedän-miten-asiat-ovat' Sannikka noudattaa samaa kaavaa kaikissa ohjelmissaan. Hän esittää ruudussa jonkun teesin itsevarman hyökkäävänä tehden jo etukäteen selväksi, että hän tietää totuuden asiasta. "Totuus sattuu" silloin, kun hän sen sanoo. Raahaa sitten kaksi vastakkaista näkemystä omaavaa asiantuntijaa studioon ja kertoo lopuksi itse, miten asiat ovat.

Tästä kyseisestä ohjelmasta Niiniluoto tekee selväksi Sannikan kypsymättömyyden ihmisenä. Sannikka ja  someöyhöttäjät kuvittelevat, että kun kaikilla on sama ihmisarvo, niin ihminen voi tehdä mitä huvittaa. Tasa-arvo tarkoittaa muka sitä, että jokaisen mielipide on yhtä arvokas ja siksi sen saa sanoa vapaasti välittämättä vaikutuksista.

"Sannikan lähtöteesien mukaan 'muiden rokotukset eivät kuulu sinulle', 'painostus ja syyllistäminen eivät auta' ja 'vapaassa maassa saa valita omat riskinsä'"

Mielipide heijastaa kuitenkin aina jotain arvorakennelmaa ja jokaisessa yhteiskunnassa tuppaa olemaan joitakin keskeisiä arvoja, joita kaikkien tulisi kunnioittaa. Ei voi tehdä ihan mitä milloinkin huvittaa. Siksi Niiniluotokin sanoo:

"Silti heidän tekojaan ja valintojaan voidaan arvioida sen perusteella, onko niissä otettu vastuullisesti huomioon vakavat haittavaikutukset muille ihmisille ja yhteiskunnalle."

YLE:n ohjelmien taso on muutenkin laskenut kuin lehmän häntä. Varsinkin uutis- ja ajankohtaisohjelmissa.

Kuka viitsii katsoa sellaista riehumista kuin Laura Huhtasaarella edellisessä A-talkissa.

TV-uutisten pääaiheena oli viime sunnuntaina spekulointia hallituksen eripurasta. Niin, spekulointia perustuen iltapäivälehtien jankkaamiin lööppeihin.

Toimittajille näyttää annetun tehtäväksi saada haastateltavilta sopivat vastaukset vänkäämällä ja jankuttamalla samoja kysymyksiä. Ihan sama meininki kuin kyselytunnilla eduskunnassa. Kuka näitä viitsii enää seurata.

No, sitten on vielä tämä YLE:n suuresti mainostama Karppi. Sitä voi seurata korkeintaan vartin verran ennen kuin myötähäpeä goofeista ja surkeasta dialogista kasvaa kestämättömäksi ja silloinkin pitää olla suomenkielinen tekstitys päällä, että puheista saa jotain selvää.

Ei kai siinä muuta. Ainoa vaan, että tästä läjästä pitää maksaa, vaikka ei katsoisikaan.