Lisää taloudellista ohjausta, pliis

24.10.2019

Buddhan opetuksessa yksi kärsimyksen loppuun johtavan kahdeksanosaisen polun osista on nimeltään Right Livelihood, suomeksi kai oikea ammatti. Sellaista työtä tulisi välttää, joka lisää kärsimystä. Buddhan aikaan se saattoi tarkoittaa esimerkiksi pyöveliä tai kiduttajaa. Sitähän voisi soveltaa meidän aikaammekin, vaikka kuolemanrangaistus onkin jo historiaa sivistyneissä maissa. Muuta pahaa osaamme kyllä tehdä.

Jos nykyisin kerran uskotaan vahvasti taloudelliseen ohjaukseen keinona muuttaa ihmisten käyttäytymistä, niin tehdään se sitten kunnolla. Ehdotus olisi se, että säilytetään progressiivinen tuloverotus, mutta tehdään siitä toimialakohtainen. Siis sellaisilla toimialoilla, jotka lisäävät ihmisten ja ympäristön kärsimyksiä, palkoista peritään enemmän veroa kuin sellaisilla, jotka kärsimystä eivät lisää, vaan pyrkivät jopa vähentämään.

Hoitoalalla voisi tuloverot siten poistaa kokonaan ainakin alemissa palkkaluokissa. Lääkärit saavat muutenkin kovaa palkkaa eli ehkä heitä voisi vähän verottaakin. Varhaiskasvatus kuuluisi ilman muuta tähän joukkoon ja sosiaalitoimi myös. Opetuksessa raja voisi olla peruskoulussa, koska ammatillinen koulutus jakaantuu sekä suotuisiin että epäsuotuisiin ammatteihin tässä katsannossa. Luovasta työstä ei saisi periä veroa niin paljon ja monista sosiaalietuisuuksista voisi jättää verot pois, koska eivät niiden saajat hirveästi pahaa saa aikaan kun lorvivat sohvilla, kuulemma.

Pahiksia olisikin sitten iso liuta. Pahimpina tietysti fossiilisen energian kanssa huseeraavat. Turhakkeiden valmistuksen ja myynnin palkat olisi myös korkean verotuksen piirissä. Metsätaloudessa avohakkuita suorittavien tahojen tuloja voisi myös verottaa enemmän kuin jatkuvan kasvatuksen mallin mukaan toimivien. Listaa voisi jatkaa, mutta pointti kai on selvä.

Kun tähän lisätään vielä kulutuksen mukaan toimiva progressiivinen kulutusvero (ns. palv) niin, avot, johan lähtisi muutos liikkeelle taloudellisin ohjauskeinoin. Ja tämä olisi vielä aivan oikeudenmukainenkin, koska vapaassa maassa jokainen saa valita ammattinsa ja mihin rahansa käyttää, eiks vaan, joten pulinat pois.