Luonnon luovat prosessit

31.07.2019

Päästökauppa, päästökompensointi, hiilinielujen vuokraus, hiiliverot, CCS (Carbon capture and storage), mitä näitä nyt on. Maapallon ilmakehän hiilitasapainon kuviteltuja säätelykeinoja. Terveydenhuollossa puhutaan oireenmukaisesta hoidosta. Siitähän tässäkin on oikeastaan kysymys.

Jos vatsa on kipeä, laihtuu ja heikottaa, veriarvot on sekaisin, niin tuskin lääkärit alkavat hoitamaan vain oireita pois. Eiköhän olisi jo aika selvittää taudin syy. Syöpähän siellä saattaa olla.

Ilmastonmuutos on vain yksi oire muiden joukossa. Luonnonvarojen hupeneminen, elinympäristöjen katoaminen, ympäristön saastuminen, kaikki ovat seurausta yhdestä ja ainoasta syystä: ihmisen hybriksestä ja tuhoamisvimmasta. Miksi ei siis hoideta sitä ensin pois?

Talousjärjestelmässämme on valuvika, joka estää edellisen. Talousjärjestelmä perustuu lineaariseen materiaalivirtojen malliin: tuotanto - käyttö - dumppaus. Edelleenkin vain murto-osa materiaaleista päätyy kierrätykseen. Kaikille edellisille vaiheille voidaan tietysti määritellä hinta, mutta yksi on joukosta poissa. Luonnonvaroille ja luonnon omille tuotantoprosesseille ei ole määritelty hintaa.

Luonnon materiaaleja saa käyttää ilmaiseksi. Riittää kun omistaa ne. Jos kerran hiilelle osataan laskea hinta kun se dumpataan ilmakehään, niin miksei hiilellä ole hintaa kun se otetaan ihmisten tarvitsemien hyödykkeiden tuotantoon? Jos hiilen päästämisestä luontoon joutuu maksamaan, niin miksei kukaan maksa sen ottamisesta takaisin ihmisen käyttöön? Eikö jälkimmäinen olisi jopa paremmin ymmärrettävissä?

Ihminen kuvittelee kasvattavansa metsää. Eipä siihen juuri työtä tarvita. Itsestäänhän tuo kasvaa. Tai oikeastaan ei. Siihen tarvitaan luonnon omia tuotantoprosesseja kun kasvit yhteyttävät valon avulla ilmassa olevaa hiilidioksidia ja vettä sokeriksi ja hapeksi sekä juuret imee maasta muita ainesosia kasvua varten.

Entäs vesi? Luonnonvara sekin on. Varsinkin puhdas vesi. Sitä saa Helsingin Vesi ilmaiseksi kun imee putkella Päijänteestä kaupungin asukkaille juotavaksi. Ihmiset tietty joutuvat siitä maksamaan kahteenkin kertaan. Mutta miten se sinne järveen meni? Ihminenkö sen sinne pumppasi? Ei kun aurinko haihduttaa Atlantin aaltoja ja pilvet kuljettaa Suomen sateeksi. Tästä työstä kukaan ei maksa mitään.

Jos näille luonnon luoville prosesseille laskettaisiin myös hinta, muuttuisi maailmamme ihan erilaiseksi. Luonnon ryövääminen loppuisi ja ihminen löytäisi oikean paikkansa.