Maalaisjärki muuttuvassa maailmassa

17.09.2021

Maalaisjärjellä ratkaistaan näennäisen monimutkaisia ongelmia yksinkertaisella tavalla. Kun järki ei oikein kulje, jostain ilmestyykin se myyttinen maalaisukko, joka laukaisee tilanteen yksinkertaisella ja käytännöllisellä tempulla.

Mutta onko maalaisjärki myytti ja onko siinä edes järkeä?

Maaseudun eläjiä on aina kunnioitettu käytännöllisyydestä. Se on saatu kokemuksen kautta, isältä pojalle, mestarilta kisällille. Maaseudulla on tarvittu monenlaisia käytännön taitoja ja niiden kehittymiseen on ollut siinä ympäristössä tietty paljon mahdollisuuksia.

Sitten kun se kokematon kaupunkilainen, vailla sellaisia taitoja, joilla pärjää käytännön askareissa, yrittää koheltaa ja keksiä eriskummallisia tekotapoja askareissaan siinä onnistumatta, saapuu paikalle maaseudun asukki ja - kappas vain - ratkaisu löytyykin käden käänteessä.

Ehkäpä tässä onkin se koko juju maalaisjärjestä. Joillakin on tieto siitä, miten asiat on aina ennenkin hoidettu ja toisille ei ole sitä tietoa siunaantunut.

Maalaisjärki on siis sitä, että tietää, miten joku tietty homma on aina ennenkin tehty. Tietämättömän silmissä se näyttää taianomaiselta. Miten helposti se käykään, kun vain osaa. Mutta ei siinä mistään järjestä ole kysymys. Aika vähällä ajattelemisella oikeastaan pärjää, kun luottaa vanhaan ja koettuun.

Maalaisjärjen käyttö on myös aika rajallista. Se toimii silloin kun kaikki voidaan tehdä niin kuin aina ennenkin on tehty. Maalaisjärki ei tuo ratkaisua silloin, kun joutuu kohtaamaan täysin uusia tilanteita, maalainenkin. Kokeneen on helppo huomata, että moottorisahan ketjun purupiikit ovat liian korkeita, kun lastu ei oikein lennä, mutta kirjoitapas essee luovuudesta.

Mikäs tähän sitten auttaisi?

No, se on tietysti juuri se luovuus. Ennakkoluulottomuus, avoimuus havainnoille ja analyyttinen ote ongelmaan, johon etsitään ensin sopivasti tietoa kaikista mahdollisista lähteistä. Punnitaan eri vaihtoehtoja ja valitaan sopivin. Vaatii tietysti vähän ajattelukykyäkin tuo oppimisprosesssi. No, siis sitä järkeä.

Luovuuden avulla voi ratkaista ongelmia, jotka voisivat olla maalaisjärjelläkin ratkaistavissa, mutta sitä myyttistä maalaista ei vain näy missään juuri nyt ja homma pitäisi silti saada toimimaan. Luovuuden avulla voi ratkaista myös uusia ennen kokemattomia ongelmia.

Maalaisjärki toimii vähän huonosti muuttuvassa maailmassa, jossa ihmiset liikkuvat ja joutuvat kohtaamaan usein uusia tilanteita, joihin kenelläkään ei ole juuri kokemusta. Jätetään siis maalaisjärki sinne maaseudun rauhaan, missä perinteillä vielä pärjää. Nostetaan luovuus kunniaan meidän muiden muuttuvassa maailmassa.