Maassa maan tavalla tai...

03.10.2019

Maryan Abdulkarim kirjoittaa kolumnissaan rotuun perustuvasta syrjinnästä, joka on arkipäivää sivistysvaltiossa nimeltä Suomi. Ei muukalaisiin kohdistuva epäluulo koske vain eriväristä ihoa kantavaa ihmistä. Ihan tavallisen kantasuomalaisenkaan ei tarvitse kuin muuttaa kaupungista maaseutupaikkakunnalle. Vierasta ei jollain tasolla kohdata olemassa olevana ihmisenä.

Paikkakunnalle muuttaneella hieman iäkkäämmällä vuokralaisella on enemmän kokemusta ja ymmärrystä talotekniikasta ja taloyhtiön hallinnosta kuin vuokranantajalla, joka kohtelee tulokasta kuin 17-vuotiasta opiskelijaneitokaista.

Pienen maaseutukaupungin pursiseuraan tulee uusi jäsen, jolla on vuosien kokemus veneilystä. Silti häneen suhtaudutaan kuin olisi aloittelija. Keskusteluissa hänen lauseensa saatetaan keskeyttää aivan kuin häntä ei olisi olemassakaan. Seuran järjestämässä veneiden syysnostossa talvisäilytyspukki rikotaan ja siinä käy kuin savolaisen puheelle. Vastuu jää veneen omistajalle.

Menet tankkaamaan ja huomaat, että mittari on joko rikki tai bensa on loppu. Takana odottaa toinen ja käyt vinkkaamassa, että ei tule bensaa. Ajat pois ja katsot taustapeilistä kun se takana ollut laittaa korttia automaattiin.

Ostat asunnon ja ilmoitat tutusta laakeriäänestä vesijohtoverkossa huoltoyhtiöön huolestuneena yhtenä kiinteistön uutena omistajana. Huoltoyhtiön edustaja kysyy ensin onko joku muu kuullut äänen. Kerrot, että voisit kyllä itsekin mennä lämmönjakohuoneeseen paikallistamaan syyn, mutta ei onnistu kun ei avaimella pääse. Huoltomies vastaa, että ei sinne ulkopuolisia päästetäkään.

Toisesta galaksista tullut hyväntahtoinen muukalainen saapuu päästöttömällä avaruuskulkuvälineellään paikkakunnalle kun huomaa, että siellä on hyvin tilaa laskeutua. Hiukan keskusteltuaan paikallisten kanssa hän sanoo, että tulee vähän eri planeetalta ja teidän kannattaisi nyt varmaan itse yrittää jotenkin selvittää, mitä eroa niissä on. Sen sanottuaan hän kiitää aluksellaan seuraavan aurinkokunnan elinkelpoiselle planeetalle.

Maassa maan tavalla tai maasta pois.