#mefirst

14.11.2019

Tämä YLE:n uutinen kertoo aika lailla oleellisen maailman menosta. Kriisit pukkaavat päälle, mutta kansa sen kuin porskuttaa niin kuin mitään ei tapahtuisi. Raportti toisensa perään kertoo lähestyvistä ongelmista ja poliitikot myöntävät huolensa ja että jotain pitäis tehrä, mutta vastuuta pallotellaan milloin millekin suunnalle. Ja tavallinen kansa pakenee eksistentiaalista turvattomuuttaan katumaastureiden paksujen peltien sisälle.

Ihmekös tuo, että kansainvälinen #mefirst-liike saa kannatusta. Suomessakin liikettä tukeva puolue on lisännyt joukkojensa määrää kannatuskyselyissä. Taustallahan on ajatus, että minä ensin, muut sopeutukoot, koska tuo keskiluokkainen ja kansan enemmistöä edustava minä on erityinen, poikkeusyksilö: ajaa suositulla katumaasturilla omasta mielestään keskimääräistä paremmin - niin kuin 75% autoilijoista uskoo.

Onneksi on myös niitäkin, jotka uskovat siihen, että ihan tavallinenkin pieni ihminen voi vaikuttaa yhteistä hyvää edistääkseen. Iin pieni kunta on näyttänyt esimerkkiä siitä ja on päässyt jo maailmankartallekin. Sitten on vielä isompiakin toimijoita. Paljon parjatut laivayhtiömme ovat päättäneet näyttää, että voivat edesauttaa hyvän edistämistä hidastamalla elämää laivojen baareissa ja ravintoloissa. Elleivät sitten jo varaudu tukiaisten leikkaamiseen uhkaan. Alankomaissa eli Hollannissa on myös päätetty hidastaa kun kattonopeudet teillä pudotetaan 130 > 100 km/t päiväsaikaan. Autoilijat joutuvat sitten tarkistamaan kellon tarkkuuden kun illalla saa taas laittaa tallan pohjaan kun hetki lyö.

#mefirst-liike vastustaa kaikkea tällaista edistystä demonisoimalla ne hyvesignaloinniksi tai ilmastoposeeraukseksi. Oikeampi tapa vaikuttaa on kiusata muita ja jos siitä saa vielä yhteiskunnan määräämän rangaistuksen se on vain sulka hattuun. Minä ensin tarkoittaa tietysti sitä, että minä saan sanoa mitä vain, muut sopeutukoot.

Sillä välin asiantuntijajärjestö LUKE on jälleen päivittänyt hiilinielulaskelmiaan ja pieleenhän se oli aikaisemmin mennyt kun uudet luvut näyttävät nyt puolta pienempiä arvoja kuin viime keväänä. Oli kuulemma alkuluvut vähän päivittyneet. Päästövöitä pitäisi taas kiristää lisää ja siitäkös #mefirst-liike riemastuu kun kannatus jatkaa nousuaan.