Menorekisteri

16.02.2019

Paina mieleen tämä päivä, jos luet tätä ensimmäistä kertaa. Tässä kerrotaan ensimmäisenä miten maailma pelastuu ilmastonmuutokselta ja muilta ympäristökatastrofeilta. Keino on hyvin yksinkertainen. Otetaan käyttöön negatiivinen ja progressiivinen kulutusvero.

Aloitetaan vaikkapa lentämisestä, josta puhutaan paljon tässä yhteydessä. Lentovero sellaisena kuin se on Ruotsissa ei toimi ja ilmeisesti siitä ollaankin luopumassa. Tasavero ei riitä ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä. Veron pitää ensinnäkin olla progressiivinen. Toisin sanoen mitä enemmän lennät sitä korkeampi vero.

Toiseksi sen pitää olla negatiivinen ja tällä nimenomaan on suurin vaikutus. Negatiivinen tarkoittaa sitä, että jos et lennä saat rahaa. Käytännössä se voisi toimia esimerkiksi niin, että sovitaan joku tietty summa, joka pitää kerätä veroina lentämisestä. Sanotaan vaikka 100 miljoonaa. Valtio kerää verot lentäjiltä ja jakaa ne verohelpotuksina niille, joka eivät lennä.

Tällä on kaksi päävaikutusta. Ensinnäkin taloudellinen vaikutus kun lentämisestä tulee yhä kalliimpaa. Mitä vähemmän lennetään sitä kalliimmaksi se tulee, joten lentämisen määrä uhkaa romahtaa nopeasti - ja kiihdyttää siten puhtaamman energian käyttöönottoa.

Toinen vaikutus on psykologinen. Kun minä lennän Thaimaahan lomailemaan ja maksan veron, niin siitä saa osansa naapurin Ville, joka ei lennä, vaan makoilee sohvalla päivät pitkät. Sekös kismittää minua ja harkitsen itse siirtyväni saamapuolelle myös.

Veron keräämistä varten pitää perustaa menorekisteri. Tulorekisterihän meillä on jo. Samaa menorekisteriä voidaan sitten käyttää muidenkin dynaamisten kulutusverojen perintään. Kun tankkaat bensaa, niin bensamittari on yhteydessä menorekisteriin ja selviää paljonko olet jo ajanut ja maksu muodostuu sen mukaan. Samoin supermarketin kassapääte osaa laskuttaa sen mukaan paljonko olet ehtinyt laittamaan lihaa ruuaksi ja kasvikset sen kuin halpenee mitä enemmän niitä syöt. Sähkölaskun progressiivinen verotus voitaisiin tehdä vaikka heti. Ja niin pitäisikin.

Negatiivinen ja progressiivinen kulutusvero ohjaa tehokkaasti oikeisiin kulutustottumuksiin ja terveelliseen elämäntapaan. Yhteiskunnalliset haitat ja samalla kustannukset vähenevät kun ihmiset ovat terveempiä ja viisaampia. Ja ennen kaikkea: biosfääri kiittää.