Mikä auto alle?

13.12.2019

Suomen ilmastopaneeli on keksinyt autoileville kansalaisille mahdollisuuden vertailla eri autotyyppien päästöjä ja kustannuksia keskenään. Mitään yllätystä tämä ei tarjoa. Sähköauto on tietenkin vähäpäästöisempi ajan mittaan. Varsinkin, jos sähkö tuotetaan päästöttömästi. Kumuloituneet kustannukset eivät kuitenkaan putoa samaa vauhtia ja sähköauto tulee edullisemmaksi vasta noin 8 vuoden jälkeen. Eli vähän ennen kuin akut pitäisi vaihtaa, jota ei laskelmissa ole otettu huomioon.

Lopputulema on sitten tämä:

"Ilmastopaneeli muistuttaa, että keskeisin keino päästöjen vähentämiseen on henkilöautojen käyttövoimien vaihtaminen mahdollisimman vähäpäästöisiin."

Ja höpöhöpö.

Keskeisin keino päästöjen vähentämiseen on ajamisen vähentäminen käyttövoimasta riippumatta. Miksi tätä ei oteta huomioon? YLEn jutussakin on laskettu päästöt ajettaessa vuosittain joko 14.000 tai 30.000 km. Ikäänkuin ei olisi mahdollista ajaa 7.000 km. Silloin bensa-autonkin päästöt ovat huomattavasti pienemmät kuin sähköauton, jolla ajetaan 14.000 km. Kymmenen vuoden päästä kumuloituneet päästöt ovat vasta suunnilleen samat.

Myöskään ei ole otettu huomioon sitä, että monet vaihtavat autoa 3 vuoden välein uuteen ihan muista syistä ja jokuhan sillä vanhallakin ajaa vielä monta vuotta samaan aikaan. Voi jopa ajaa sen 30.000 vuodessa bensa käryten, vaikka itse suihkii sähköautolla menemään.

Kannattaa ehdottomasti ajaa vanha rotiska loppuun vähentämällä ajamista ja myös ajamalla hiljempaa. Hyvin ehtii perille kun lähtee vähän aikaisemmin. Säästyy rahaakin rutkasti.