Minne katosi Sannikka?

30.03.2020

YLEn ohjelma nimeltä Sannikka katosi kuin taivaan tuuleen.

Viimeisessä jaksossa toimittaja kertoi ohjelman jäävän tauolle pariksi viikoksi koronauutisoinnin takia. Ohjelmapaikalle ilmestyi kuitenkin historiadokumenttisarja ja yksi herculepoirottikin. Outoa? YLEkään ei ole kommentoinut tai sitten on mennyt ohi, joten se antaa hyvän mahdollisuuden arvailla todellisia syitä. Arvaillaan sitten ennen kuin iltapäivälehdet keksivät laittaa lööpit.

YLE:llä on ollut viime aikoina kumma trendi laittaa toimittajat vänkäämään ja jankuttamaan asioista. Haastateltaville yritetään laittaa sanat suuhun. Sen sijaan, että yritetään avata haastateltavien ajatusmaailmaa, heiltä yritetään väkisin vängätä joku ennalta odotettu lausunto. Tältä eivät ole säästyneet ministerit eikä edes tasavallan presidenttikään. Se on aiheuttanut katsojassa myötähäpeää ja tahdottomia kehon kiemurteluja.

Olisiko sitten palaute purrut, mutta ainakin jonkun verran on ollut havaintoja linjan muutoksesta kun sellaiset toimittajat kuin Katri Makkonen ovat päässeet ääneen. Ilmeisesti Sannikka-ohjelmassa tämä olisi tarkoittanut niin isoa tyylin muutosta, että se ei mennyt enää läpi, vaan ohjelma pantiin hyllylle. Viimeisessä jaksossa haastateltava sanoikin, että nyt meillä on näytön paikka ja parhaiten selviämme myönteisellä vuorovaikutuksella. Antoi ikään kuin loppusinetin.

Koronaepidemia on sen verran vakava juttu, että ehkä siitä ei haluta tehdä samanlaista vastakkainasetteluun johtavaa vänkäämistä. Muiden aiheiden ympärillä tapahtuva jankuttaminen taas ei tänä aikana kiinnosta ketään. Eikä kaikkia epidemian jälkeenkään.

Jos risuja, niin ruusujakin: Markus Liimatainen on YLE:n lahja Suomen kansalle. Luo uskoa siihen, että YLE-veroa on kiva maksaa.