Moralisointi on tabu

23.08.2021

Miten on mahdollista, että Suomessa on puolue, jonka ulostulot osoittavat sellaista julmuutta ja pahuutta, jota ei sivistysvaltiossa voisi kuvitella olevan päättäjätasolla? Kas näin se menee.

Kaiken takana on yksilönvapauden ihanne, jota on vaalittu pyhänä asiana jo vuosikymmeniä. Yksilönvapauden ihannointi on johtanut arvorelativismiin. Jokainen saa määrittää omat arvonsa. Arvorelativismi taas on johtanut siihen, että kaikki julkinen moralisointi on kiellettyä. Eduskunnassakaan ei saa enää sanoa toista edustajaa valehtelijaksi. Media voi sanoa, että hallitus sekoilee, mutta se ei saa sanoa jotain poliitikkoa ilkeäksi ja julmaksi.

Moralisoinnin tultua tabuksi se luo tyhjän tilan, johon sopii mitä tahansa inhimillisestä näkökulmasta katsoen moraalitonta. Se antaa tilaa huonolle käytökselle, ilkeydelle ja kiusaamiselle, koska kukaan ei saa tätä enää kritisoida.

Perussuomalaiset ovat tätä tilaa käyttäneet hyväkseen. He ovat tehneet huonosta käytöksestä poliittisen vaikutuskeinon, jota ei saa kritisoida. Se kutsuu kannattajiaan tuomaan esille sen pahuuden, jota meissä kaikissa on, mutta jonka normaali tervejärkinen ihminen osaa pitää kurissa yhteisen moraalitajun paineissa.

Nyt ei enää tarvitse ja se tuntuu sikahyvältä. Puolueen ex-puheenjohtajan sanoin: enää ei tarvitse hävetä olla perussuomalainen.