Mutapainia

13.07.2020

Osa ihmiskuntaa rämpii typeryyden suossa. Tähän johtopäätökseen on pakko tulla. Jos närkästyit, niin lue kuitenkin loppuun asti. 

Esimerkki 1

Julkisessa keskustelussa velloo valtoimenaan kokoomuspolitiikko Elina Lepomäen ulostulo, jossa hän ehdottaa, että kaikkien työttömien pitäisi saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Hesari otsikoi:

"Nykyisin vain työttömyyskassoihin kuuluvat suomalaiset voivat saada ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka myös kassojen ulkopuoliset maksavat työttömyysvakuutusmaksuja."

Ainoa vaan, että tuo antaa harhaanjohtavasti väärän mielikuvan, jota ei edes haluta korjata. Syystä tai toisesta. Poliitikot ja toimittajat tietävät kyllä (jos haluavat), että kassoihin kuulumattomien työttömyysvakuutusmaksut siirretään Kelalle, joka maksaa niillä 2/3 osuuden peruspäivärahasta. Eli siis niille, jotka eivät kassoihin kuulu. Lue tästä, jos et usko.

Jos et viitsinyt lukea, niin sillehän sitten ei voi mitään. Jos kuulosti liian monimutkaiselta, niin älä ainakaan osallistu keskusteluun. 

"Kassoihin kuulumattomien vakuutusmaksut TVR siirtää Kelalle perusturvan rahoitukseen."

Kun keskustelu perustuu harhaiseen mielikuvaan, niin koko keskustelu on typerää.

Esimerkki 2

George Floydin kuoliaaksi kuristaminen sai aikaan massiivisen protestiaallon. Nyt kun se on hiljalleen laantunut, niin on aika palata taas normaaliin arkeen ja uutisoida mukavammista aiheista, kuten urheilu.

"Makwan Amirkhani nappasi nopean voiton - vastustaja pyörtyi anakondakuristuksessa"

Mutaisessa suossa painitaan jo syvemmällä.

Esimerkki 3

Perussuomalaisten kansanedustaja masinoi vihakamppanjan ja kopin otti oululainen kaupunginvaltuutettu, joka julkisesti ivasi maalitetun naisen lapsen kuolemaa. 

"Must se on hyvä asia (että lapsi on kuollut). Mieti millaine kärsimys siitä olis tullut, jos se joutuis joka päivä elää sen tiedon kanssa (että äiti on suvakki)"

Nyt ryvetään jo typeryyden pohjamudissa.