Nastarenkaat on identiteettikysymys

12.10.2019

Nastat alkavat ropista taas autojen alla, joten on aika muistuttaa tästä meidän maamme ikiomasta viheliäisestä ongelmasta, jota ei osata ratkaista, ei sitten millään.

Aihetta on kyllä tutkittu ja tässä linkki yhteen tietopakettiin kaikille niille, joiden pitäisi ottaa kantaa kumpi on merkityksellisempää: oma kuviteltu etu vai muiden terveys.

NASTA-tutkimusohjelmassa tutkittiin pääkaupunkiseudun tilannetta ja keskeiset tutkimustulokset tässä pähkinänkuoressa:

  • Suomessa talvirenkaita on tutkittu enemmänkin renkaidenpito- kuin ilmanlaatukysymyksenä.
  • Kitkarenkaallisten autojen osuuden huomattava kasvu pääkaupunkiseudulla vähentäisi katupölyä ja parantaisi kaupunki-ilmanlaatua merkittävästi.
  • Katupöly voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja.
  • Tienpäällysteen uusimiskuluissa saavutettaisiin merkittäviä säästöjä ja hiljaista asfalttia voitaisiin käyttää useammalla katujaksolla.
  • Talvirengasvalintaa tärkeämpi turvallisuustekijä on ajonopeus.
  • Jos kitkarenkaiden käyttö lisääntyy merkittävästi, on talvihoitoa, koulutusta ja valistusta kehitettävä liikenneturvallisuustason säilyttämiseksi. Asennemuutoksella liikenneturvallisuus saattaisi jopa parantua.

Suomessahan kitkoja käytetään noin 12%:ssa autoista, Ruotsissa 30%, Norjassa 60%. Naapurimaissa asennemuutos on varmaan jo tapahtunut.

Ei täällä kelit paljon poikkea naapureista. Raportissa todetaan, että:

"Niinpä voidaan todeta, että talvirengastestien kaltaiset jääolosuhteet ovat harvinaisia Suomessa."

Sitten ammutaan alas väite, että kitkat toimivat, koska ajetaan nastoilla, jotka karhentavat jäisen tienpinnan:

"Kitkarenkaallisten autojen osuuden merkittäväkään kasvu ei vaaranna liikenneturvallisuutta jäisen tienpinnan kiillottumisen kautta."

Nastarenkailla ajavaa ei kiinnosta terveysvaikutukset, vaikka:

"Päivinä, jolloin karkeiden hiukkasten pitoisuudet ovat olleet suuria, on myös pääkaupunkiseudulla havaittu tavanomaista enemmän esimerkiksi hengityselinsairauksista aiheutuneita kuolemia sekä sydänsairauksista, astmasta ja keuhkoahtaumataudista aiheutuneita sairaalakäyntejä."

Eikä liioin meluongelmat:

"Kitkarengas oli aina hiljaisin, vaikka vertailussa oli mukana kesärengaskin."

Kitkat vai nastat on myös identiteettikysymys. Koska nastat antavat turvallisuuden tunteen, niillä voi ajaa kovempaa. Eikä tarvitse jäädä muiden jalkoihin. Ehtii töihinkin ajoissa, vaikka keli on huonompi. Siitä kertoo raporttikin:

"Nastarenkailla ajavilla kuljettajilla oli ollut useammin peräänajoon johtavia vaaratilanteita (37%) kuin kitkarenkailla ajavilla kuljettajilla (29%).

Lisäksi erilaisesta ajotavasta voi myös kertoa se, että kitkarenkailla ajavilla oli ollut nastarenkailla ajavia pienempi ajonopeus onnettomuustilanteissa. Edelleen keliolosuhteiden suhteen ennakoivampaan ajotapaan viittaa se, että kitkarengaskuljettajat, nastarengaskuljettajia harvemmin, listasivat onnettomuuden estotoimiksi liukkaudentorjunnan. Liukkaus ei näytä tulleen heille yhtä lailla yllätyksenä kuin nastarengaskuljettajille."

"Kitkarenkailla ajavien profiili on myös liikenneturvallisuuden kannalta edullinen. He ovat kokeneita, melko paljon ajavia ja heillä on uudemmat autot."

Kitkat vai nastat? Helpottaa siis valintaa kun valitsee ensin itselleen sopivan identiteetin.