Nastat rouskuu taas kohta

24.10.2018

Syksyn ensimmäiset lumisateet tulossa ja taas aika palauttaa mieliin talvirengasmietteet. 80% autoilijoista valitsee nastarenkaat, koska niitä pidetään turvallisempina kuin nastattomia. Autolehtien testit näin kertovat ja niihin uskotaan. Testeissä vertailut pyritään tekemään käyttäen samoja olosuhteita, jotta erot selviävät. Vaikka joissain olosuhteissa kitkat saattavat olla jopa nastarenkaita parempia, jäiset kelit ovat aina vaarana kun emme vielä säitä pysty itse valitsemaan.

Tähän keskusteluun voisi tuoda yhden uudenkin näkökulman. Liukkaalla kelillä järkevää olisi hiljentää vauhtia renkaiden tyypistä huolimatta. Oman vauhdin laskemisessa on kuitenkin yksi ongelma: sieltä takaa tulee muita. Muita hiljempaa ajaminen saattaa näes aiheuttaa kuskilla alempiarvoisuuden tunteen, jota kutsutaan myös häpeäksi. On siis noloa muiden silmissä joutua myöntymään hidastelijaksi kun renkaat eivät pidä. Mitä uudempi ja tehokkaampi auto sitä nolompaa. Häpeän pelossa täytyy siis tehdä kaikkensa, jotta pystyy ajamaan maksimaalista nopeusrajoitusten sallimaa vauhtia.

Kitkarenkaat eivät voi silloin olla vaihtoehto, vaikka yhä paremmin tiedetään nastojen rouskunnan aiheuttamat ongelmat tien kulumisessa ja pienhiukkasten terveyshaitoissa. Arvioidaan, että huomattavasti suurempi määrä ihmisiä kuolee tiepölyn aiheuttamiin hengityselinten sairauksiin kuin liikenneonnettomuuksissa, joissa rengasvalinnoilla voisi olla joku osuus.

Yksilönvapaus ja kollektiivinen vastuu ovat tuskin missään muussa asiassa niin avoimesti törmäyskurssilla kulttuurissamme kuin yksityisautoilun valinnoissa.