Näytelmää seuraamassa

26.01.2019

Seuraamme näytelmää, jossa päärooleissa ovat Pääministeri (vaihtuva esittäjä), Kaikkivaltias (a.k.a Markkinavoimat), Tehtaanomistaja ja ryhmä asiantuntijoita (a.k.a Kaiken Maailman Dosentit). Perustuu osittain tositapahtumiin.

Prologi

Tapahtuu joskus 1970-luvulla:

Asiantuntijat: "Kuulkaas pääministeri, jos elintason nostaminen jatkuu tästä vielä, päästöt kasvavat ja tulee pahoja ongelmia."

Pääministeri: "Älkää aina marisko, kansa alkaa ahdistumaan turhaan."

Asiantuntijat: "No, ainakin varoitettiin."

Päänäytös

Tapahtuu vuonna 2019. Asiantuntijat ovat vähän aikaisemmin kertoneet kansalle, että päästöt ovat nyt liian korkeat, koska mitään ei ole tehty 50 vuoteen. Elintason laskun uhka leijuu ilmassa päästöjen seassa. Pääministeri on tavannut kollegoja, joiden kanssa yhdessä on mietitty, mitä voisi tehdä nyt:

Pääministeri kansalle: "Kansalaiset, älkää olko huolissanne. Me olemme ratkaisseet ongelman. Päästöjä voidaan vähentää ilman elintason laskua. Insinöörit keksivät sellaisen tötsän, joka laitetaan tehtaiden savupiippuihin ja se kerää päästöt talteen ja sitten ne viedään rahtilaivalla Norjaan ja upotetaan reikiin, jotka ovat syntyneet kun öljyä on porattu sieltä merenpohjasta pois."

Tehtaanomistaja Pääministerille: "Et muuten ole kysynyt vielä meiltä mitään. Aika kalliiksihan tuo tulee ja meidän kilpailukyvylle käy huonosti, jos omasta pussista sen tötsähomman maksamme."

Pääministeri: "No hätä, me voidaan vähän avittaa kyllä. Tiedän yhden keinon."

Pääministeri iltarukouksessaan: "Oi Kaikkivaltias, meillä ihmisillä täällä on yksi paha ongelma ratkaistavana ja pitäisi saada vähän lisää rahaa. Voisitko auttaa?"

Kaikkivaltias: "Ei paljon kiinnosta teidän ongelmat, mutta voinhan tehdä vähän lisää rahaa taas. Tiedät kuitenkin, että jos minun elintason nousulle alkaa näkyä hiipumista, niin lainan korkoja saattaa joutua nostamaan."

Pääministeri: "No hätä, tiedän kyllä kuka ne korot tulee maksamaan. Ja itsekin tässä lopettelen kohta nämä hommat."

Epilogi

Tapahtuu joskus myöhemmin:

Asiantuntijat: "Selvisi, ettei se päästöjen hautaaminen ehkä olekaan hyvä idea."

Pääministeri: "Älkää aina marisko. Kansaa ahdistaa jo muutenkin tarpeeksi."