Nuivat eskariopet

08.08.2019

IPCC:n raportti maankäyttösektorin ilmastovaikutuksista julkistettiin sitten tänään ja se aiheutti pientä vipinää nettiuutisten keskustelupalstoilla tietenkin. Aika monelle on tuntunut jäävän levy päälle kun samat jorinat toistuvat kuin trollitehtaasta konsanaan itse uutista ilmeisesti lukematta tai ainakaan ymmärtämättä.

Poliitikotkin aikanaan sitten ottavat kantaa ja kertovat huolensa ja lupaavat tehdä jotain viisasta. No, yhden puolueen kanta tulee olemaan poikkeava, se tiedetään. Puolue onkin kasvattanut kannatustaan koko joukon suurimmaksi leimaamalla ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat vouhotukseksi. On niin mukavaa olla huoleton.

Tänään ovat myös pienet uudet koululaiset vallanneet suojatiet ja eskariinkin siirtyy koko joukko uusia maan toivoja. Neljän vuoden päästä aikuiset kansalaiset saavat sitten taas valita edustajansa päättämään maan asioista ja yksi niistä saattaa olla varhaiskasvatuksen ja peruskoulujen linja. Voi vain kuvitella, minkälaisia muutoksia eskareiden ohjelmiin tulee, jos valta vaihtuu ja ilmastovouhotuksesta erossa pysyneet nuiviksi (penseä, nyrpeä, tyly) itseään kutsuvat poliitikot pääsevät vihdoin valtaan.

Päiväkotien menuissa liharuokaa joka päivälle tietty. Kun pikku Liisa osoittaa huomaavaisuuttaan toista lasta kohtaan, lastentarhanopettajan tulee moittia Liisaa moraaliposeerauksesta. Lapsia ohjataan toteuttamaan sananvapauttaan jo pienestä pitäen: ei tarvitse välittää vaikka joku loukkaantuu. Väestönvaihtoleikki mukaan päiväohjelmiin. Jos pojalla sattuu olemaan punertavaa yllä, vanhempia kehoitetaan eheyttämään vaatetus sopivammaksi. Jne, jne.