Nuoruuden lähde, jess!

20.09.2021

Tässäpä aihetta pohtimiseen. Hesarin tiedeartikkeli siitä, että jos vanhenemisen mekanismi keksittäisiin, ihmisen elinikää voisi pidentää jopa satoja vuosia. Löydettäisiin siis nuoruuden lähde, jokaisen vanhenevan aikuisen toiveuni. Kukapa haluaisi riutua ja kuolla pois? Tutkimus saa varmasti kannatusta laajalti, jos vaikka ehtisi tuloksista tippua jotain itsellekin vielä.

Tässä on vähän sama ongelma kuin ikuisen talouskasvun ja ekokatastrofien välillä. Asioita katsotaan omasta vinkkelistä ja unohtuu kokonaisuus: itsekkään ja omahyväisen ihmisen näkökulma.

Jutussa olisi pitänyt ehkä myös miettiä, mitä muita vaikutuksia ihmisen ikääntymisen estämisellä voisi olla. Nopeasti tulee ainakin mieleen kaksi jo nyt pinnalla olevaa: huoltosuhde ja ekokatastrofit.

Jos siis ihmisten elämän keston päättyminen siirtyisi huimasti eteenpäin, mutta naisten vaihdevuodet eivät, huoltosuhde romahtaisi niin kuin jo nyt meinaa tapahtua. Mistäs ne eläkkeet maksetaan? Entäs terveyshuolto?

Talouselämähän muuten kukoistaisi, kun eläkeläisten massat tuhlaisivat eläkkeitään ja säästöjään niin, ettei nuorempien kannata hirveästi jäädä perintöjä odottelemaan niin kuin Kummeli-sketsissä. Talouskasvu saisi siis reippaasti lisävauhtia, kun kuluttajien määrä pallolla kasvaisi runsaasti ja se tarkoittaisi myös ympäristöongelmien räjähtämistä käsiin.

Hyvä esimerkki tieteeseen ja teknologiaan sokeasti uskomisen dilemmasta. Puuttuu ymmärrys siitä, miksi ihminen ylipäätään tallustaa tällä planeetalla.