Ö-mappipaperi

20.08.2021

Ja taas yksi paperi tehty ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Näitähän tippuu säännöllisin välein. Selontekoja, tavoitteita, ehdotuksia. Ihan hyvä tämäkin Sitran juttu. Ainoa vain, että se on suunnattu valtiovallalle eli hallitukselle ja eduskunnalle.

Paino on tässäkin taloudessa. Siispä toimittajat kyselemään talouselämän edunvalvojilta, mitä mieltä.

EK:

"Selvityksessä ei ollut mainintaa toimien kustannusvaikutuksista. Ruohomäen mukaan se hankaloittaa merkittävästi niiden arviointia."

Toisin sanoen elinkeinoelämä ei halua ottaa kustannuksia itselleen.

Teknologiateollisuus:

"Kritiikkiä selvityksessä herättää verotuksen esittäminen yhtenä ohjauskeinona. Soimakallion mukaan myöskään esityksiä rajoituksista materiaalien tai luonnonvarojen käyttöön ei oteta teollisuudessa avosylin vastaan."

Eli ei meille lisää kustannuksia.

MTK:

"Ojanperän mukaan rahalliset kannustimet voisivat motivoida metsänomistajia hiilensidontaan."

Joo hyvä tulee, jos lappaatte meille lisää rahaa.

Kaikki kiittelivät sitä, että Sitra kaipaa visioita ja johtajuutta. Siis valtiovallalta, ei heiltä. Suomessa on edustuksellinen demokratia eli valtiovaltaan valitaan edustajat vaaleissa. Sitran paperissa on siksi ammottava reikä keskellä.

Homma vaatii ensin koko kansan tuen. Ja änkyröitä riittää. Kansan pitäisi ensin yhdessä tuumin lopettaa itsekäs tappelu valtiovallan rahakakun jaosta ja laittaa prioriteetit kuntoon. Jos näin ei käy näitä papereita tiputellaan jatkossakin Ö-mappiin.